Cum se prepară gogoşile de post din dovlecei

Cum se prepară gogoşile de post din dovlecei
Un desert gustos și sănătos, de vară: gogoși din dovlecei. Multe gospodine știu rețeta și o folosesc acum în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care ține până pe 29 iunie. Simplu și ieftin.

Ai poftă de ceva dulce, dar vrei să respecți postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel? Luni, marți și joi este dezlegare la undelemn și vin,așa că poți face repede și ieftin niște gogoși din dovlecei.

Cum se prepară gogoşile de post din dovlecei

Rețeta de gogoși din dovlecei este simplă și ieftină. Iată cum se fac!

Ingrediente

  • 500 grame dovleac tăiat cubuleţe
  • făină cât cuprinde
  • 5 linguri de ulei
  • ulei pentru prăjit
  • 2-3 linguri zahăr pudră
  • 1 plic vanilie
  • 2 linguri coajă rasă de portocală
  • un cub de drojdie (25 grame)
  • sare

Mod de preparare

Se pune la fiert dovleacul cu puţină apă, apoi se mixează bine, se răceşte. Se dizolvă drojdia în apă călduţă. Se adaugă, zahărul, uleiul, vanilia, dovleacul, coajă rasă, sarea şi făină şi se amestecă până aluatul este gata.

Când aluatul este gata, se acoperă şi se pune la cald până îşi dublează volumul şi este pufos. Se întinde o foaie şi se taie gogoşile cu un pahar, iar cu degetul se face o gaură în mijloc. Se prăjesc în  ulei mult, se presară cu zahăr pudră. Sursa: revista.bernsana.ro.

De ce este bine să mănânci dovlecei

Stimulează digestia

Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digera foarte uşor. De aceea, dietă cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.

Menţine sănătatea ochilor

Conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.

Scade tensiunea

Reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului şi folatilor). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).

Ajută în tratamentul gastritei

Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârstă dovlecelului. Cei tineri conţin pectină, cei maturi celuloză. În plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.