Cum va fi vremea în următoarele două săptăpmâni

Cum va fi vremea în următoarele două săptăpmâni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Temperaturile vor fi surprinzătoare.

În niciuna din zilele săptămânilor următoare mercurul termometrelor nu va ajunge la 30 de grade. Între 16 și 20 iunie, în Crișana, vremea va fi răcoroasă, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 24 de grade. Apoi, va avea loc un proces de încălzire. Dar nici acum, maximele nu vor depăși 27 – 28 de grade.   În ceea ce privește temperaturile minime, media lor regională se va situa în jurul a 15 grade.

Instabilitatea atmosferică, care s-a instalat deja, va fi în continuare accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei. Pe români îi așteaptă averse cu caracter torențial. Cantitățile de apă vor fi local însemnate, cu precădere în intervalul 16 – 19 iunie.

În Transilvania, media valorilor minime va oscila între 12 şi 14 grade, mai scăzute în estul regiunii, unde dimineața se pot înregistra temperaturi și mai mici de 10 grade. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată.

În Maramureș se estimează că media temperaturilor maxime va atinge din nou 27 de grade. Media minimelor va fi în jur de 14 grade, cu cele mai mici valori în primele zile ale intervalului.

În Moldova, media temperaturilor minime va fi în creştere uşoară, spre 15 -16 grade, în timp ce în Muntenia, maximele vor ajunge la 28 de grade, cu o tendinţă de creştere. Și aici, instabilitatea atmosferică va rămâne accentuată, ca de altfel și în Oltenia, unde va ploua pe arii mai extinse.

În următoarele două săptămâni,  în București sunt așteptate perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, care se vor manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă ce se vor acumula vor depăși 15 – 20 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 15 și 17 grade.

Vremea pe litoral se încălzește. În Dobrogea nopţile vor deveni tot mai calde, iar temperatura diurnă va crește la 26 – 27 de grade. Cele mai mari valori se vor înregistra în deltă și pe litoral. După-amiezele e posibil să aibă loc averse de ploaie, pe arii restrânse.

Sursa foto: Pixabay / Geralt