De 6000 de ani, un foc arde mocnit în pământ. Nimeni nu a descoperit misterul

De 6000 de ani, un foc arde mocnit în pământ. Nimeni nu a descoperit misterul
I se spune Burning Mountain și de peste 6000 de ani nimeni nu a înțeles care e adevărata sa poveste.

Într-un parc național din Australia se întâmplă un lucru cu adevărat ieșit din comun: un foc care nu se stinge niciodată.

De 6000 de ani, acest foc arde mocnit. Nimeni nu a descoperit misterul

Anul trecut, focul a mistuit păduri întregi din Australia. Situația a revenit acum la normal, însă puțini sunt cei care știu că într-un parc național situat la nord de Sydney, de mai bine de 6000 de ani un foc subteran nu s-a oprit niciodată indiferent de anotimp. A fost numit Burning Mountain și arde mocnit sub muntele Wingen, în statul New South Wales.

„Este probabil o minge de foc de aproximativ 5 până la 10 metri în diametru”

Oamenii de știință susțin că odată ce incendiile subterane apare, sunt imposibil de oprit.  În ceea ce privește Burning Mountain, nu are flacără și seamănă foarte mult cu jarul de pe un grătar.

În prezent, focul arde la aproximativ 30 de metri sub pământ și se deplasează spre sud cu o viteză de aproximativ 1 metru pe an. Dar adevărul despre dimensiunea lui nu o cunoaște nimeni cu adevărat.

„Nimeni nu știe dimensiunea incendiului de sub Burning Mountain, nu puteți decât să deduceți. (…) Este probabil o minge de aproximativ 5 până la 10 metri în diametru, care atinge temperaturi de 1.000 de grade Celsius”, a povestit Guillermo Rein, profesor de știință la Imperial College London din Marea Britanie.

Fum și cenușă albă

Orice turist vizitează acel loc va găsi cenușă albă, iar pământul este cald când este atins. Înaintea focului, acolo unde nu a ajuns, vezi această pădure frumoasă de eucalipt. Acolo unde focul iese acum nu este absolut nimic viu, nici măcar iarbă. (…) Și acolo unde a fost focul acum 20-30 de ani, pădurea a revenit, dar este o pădure diferită – focul a modelat peisajul”, a afirmat Rein.

Sursă foto: kyms travel