De azi se redeschid restaurante, cinematografe și teatre. Există anumite condiții

De azi se redeschid restaurante, cinematografe și teatre. Există anumite condiții
De azi se redeschid restaurante, cinematografe și teatre, în anumite condiții, conform unei hotărâri care a fost adoptată în şedinţa de Guvern de luni. 

„Reluarea activităţii se va face de la 1 septembrie”, a spus premierul Ludovic Orban, luni, la începutul şedinţei de guvern. „Am inclus în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă un prag privitor la nivelul de răspândire a virusului la nivel judeţean, este vorba de 1,5 la mie cazuri cumulate în ultimele 14 zile.

Am lăsat posibilitatea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acolo unde, la nivel judeţean, nivelul de răspândire a virusului este mai mic de 1,5 la mie, dacă apare într-o localitate o creştere semnificativă, peste 1,5, să aibă posibilitatea să restricţioneze activitatea în localitatea respectivă, ca să nu permitem răspândirea virusului şi, de asemenea, şi posibilitatea ca în judeţele unde indicatorul de 1,5 este depăşit, dacă sunt localităţi unde nivelul este sub 1,5, să se poată permite reluarea activităţii”, a explicat premierul Orban.

Ce reguli vor fi aplicate în restaurante de la 1 septembrie

– restaurantele vor funcționa fără aer condiționat

– purtatea măștii este obligatorie atunci când o persoană nu se află la masă

– doar 50% dintre mese vor putea fi folosite

– vor avea voie maximum şase persoane la o masă

– mesele vor fi dispuse la 2 m distanță între ele

– va exista un registru al rezervărilor pentru efectuarea posibilelor anchete epidemiologice

– personalul va purta mască și îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire

Ce mai prevede actul normativ

Conform Hotărârii de Guvern, „se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică. Se interzice participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 100 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.”

Se menţine interdicţia pentru activităţi de tip bar/club/discotecă.

Până luni, 30 august, pe teritoriul României, erau confirmate 86.785 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus SARS Cov-2. Un număr de 37.665 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 10.785 de  pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp