Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce a renunțat Aura Urziceanu la cețățenia română. Ce a dezamăgit-o

De ce a renunțat Aura Urziceanu la cețățenia română. Ce a dezamăgit-o
Marea noastră interpretă de jazz Aura Urziceanu nu mai este a noastră. A plecat de peste 40 de ani din România, iar acum câțiva ani a renunțat și la cetățenia română. Ce a dezamăgit-o.

Aura Urziceanu, marea noastră cântăreață de jazz, este supărată pe români. Însă, cei care au auzit-o cântând ca nimeni alta o urmăresc și astăzi și o admiră. Este considerată una dintre cele mai bune voci de jazz pe care le-a dat vreodată România.

Aura Urziceanu a fugit din România

În urmă cu peste 40 de ani, Aura Urziceanu a decis să fugă din România, ajungând să locuiască în Canada.  A cântat la 13 ani (1958) la Televiziunea Română, piesa „Vreau să cânt și eu la televizor” și i-a lăsat cu gura căscată pe toți muzicienii vremii.

A urmat Festivalul de la Mamaia, pe când avea doar 17 ani și după aceea cariera ei a fost fulminantă.

A cântat peste tot în lume, inclusiv pe scena de la Carnegie Hall din New York, cu orchestra legendarului Duke Ellington. A cântat și cu marea Ella Fitzgerald și cu cei mai mari interpreți americani de jazz. Peste tot unde a cântat a avut succes enorm, atât la public, cât și la critici. Este considerată un artist dotat cu un excepțional simț al improvizației de jazz.

Artista a fugit în Canada de peste 40 de ani, unde s-a căsătorit cu un renumit toboșar candian, Ron Rully, care a decedat în 2015. Cei doi au avut împreună un băiat, pe Elia Cristopher Rully, şi el muzician. Acesta a murit însă la scurt timp după ce Aura Urziceanu s-a mutat definitiv în Toronto. Nici cu fiul ei nu a avut o legătură foarte apropiată, Elia a plecat în Londra, acolo unde a ajuns un producător de muzică electronică și un cântăreț foarte apreciat. Un jurnalist al publicației The Guardian a spus despre el într-o recenzie că are “vocea de ciocolată”. De asemenea, cronicile Radio BBC i-au fost mai mult decât favorabile.

Cariera Aurei Urziceanu nu a mai fost prolifică, deși nu duce lipsă de invitații, însă la evenimente mici din Toronto.

De ce a renunțat Aura Urziceanu la cețățenia română

Celebra artistă, acum în vârstă de 73 de ani, a revenit de mai multe ori în România, iar în anul 2004 a făcut parte din juriul festivalului „Cerbul de Aur“ de la Braşov, însă a fost total dezamăgită de ţara noastră, deoarece a încercat să se întoarcă în România, dar a întâmpinat dificultăţi din cauza autorităţilor. Din această cauză, Aura Urziceanu a luat o decizie radicală: a renunţat la cetăţenia română!

Finalul anului 2018, mai exact luna noiembrie, a găsit-o din nou pe Aura Urziceanu în România, la Muzeul Naţional de Artă al României, acolo unde a avut loc Festivalul RadiRo. Atunci, artista a urcat pe scenă alături de Big Band-ul Radio, fiind prima ei apariţie în România după opt ani.

Aura Urziceanu, ce a dezamagit-o

Aura Urziceanu a afișat o atitudine de neînțeles pentru unii, în 2014, când a transmis o scrisoare deschisă în care argumenta motivele pentru care a plecat din țară (în 2010) și a renunțat la cetățenia română.

În România începuseră să circule zvonuri că artista ar fi de orgine rromă, fapt ce a dezamăgit-o profund.

“Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă! Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a precizat artista pe blogul personal”, a scris Aura Urziceanu, după care a închis blogul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre