Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce apar tromboze după vaccinul anti-Covid. Explicația oamenilor de știință

De ce apar tromboze după vaccinul anti-Covid. Explicația oamenilor de știință
Unul din efectele secundare ale vaccinului anti-Covid ține de apariția cheagurilor de sânge în sistemul circulator. Cercetătorii au descoperit elementul care determină trombozele ca efect secundar al vaccinului AstraZeneca.

Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit de ce apar tromboze după vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, ca efect secundar în urma imunizării împotriva coronavirusului. Cercetătorii din Marea Britanie şi Statele Unite au descoperit că o proteină din sânge poate fi atrasă de o componentă cheie a vaccinului. Iar acest lucru declanșează o reacţie în lanţ în sistemul imunitar.

Alan Parker, de la Universitatea Cardiff, care a participat la studiu, explică: „Cred că acum, că avem cheia naturii precise a interacţiunii, va fi mult mai uşor pentru alţi cercetători să se implice în modificarea vaccinului şi remedierea lui. Ştim, la nivel molecular, exact care sunt părţile proteinelor adenovirusului care alcătuiesc învelişul virusului care sunt implicate în această interacţiune. Există deci posibilitatea ca această informaţie să fie folosită pentru crearea de noi vaccinuri”.

Potrivit estimărilor, vaccinul acesta a salvat până în prezent aproximativ un milion de vieţi.  Apoi, temerile legate de apariţia trombozelor au dus la reticenţe legate de utilizarea lui, în întreaga lume.

Mesajul oficialilor Pfizer

În legătură cu cel mai accesat vaccin anti-Covid, cel produs de Pfizer, există, de asemenea, noutăți. Directorul companiei farmaceutice Pfizer a declarat pentru BBC că este de părere că, probabil, vor fi necesare doze booster repetate din vaccinul împotriva coronavirusului. Albert Bourla a afirmat că este probabil să fie necesară o vaccinarea anuală, pentru a menţine un nivel înalt de protecţie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre