Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce e necesar să ne relaxăm lângă apă. S-a demonstrat științific

De ce e necesar să ne relaxăm lângă apă. S-a demonstrat științific
Când vine vorba de vacanțe sau excursii, ne dorim ”evadări” și, cumva din instinct, căutăm locuri cu apă. Acum e vară, probabil o să mergem la ștrand, pe malul mării sau al unor lacuri ori râuri. Dar și când nu e vară ne bucurăm când, în periplurile noastre găsim apă. De fapt, apropierea aceasta de apă e o chestiune a cărei importanță și necesitate a fost demonstrată științific.

Pentru majoritatea oamenilor evadarea perfectă înseamnă vecinătatea unei ape. Poate fi chiar și o cascadă, nu neaparat malul mării. Oamenii de știință au vrut o explicație, iar în final au găsit răspunsul. Ei au demonstrat că e vorba de modificări chimice care au loc în corpul uman atunci când ne plimbăm pe malul unei ape. Apa, mai ales cea sărată, reprezintă o sursă importantă de ioni negativi, compuși care influențează în bine starea de sănătate a organismului.

De asemenea, înotul în ape sălbatice provoacă schimbări importante în organism și ajută la menținerea sănătății. Un studiu realizat de biologul marin american Wallace J. Nichols demonstrează că apropierea omului de apă îi induce acestuia o stare meditativă.

mare litoral romanesc vama veche

”Sunetul valurilor este perceput de creierul uman ca un semnal că trebuie să se relaxeze”, notează cercetătorul la concluzii. Altfel spus, în apropierea apei, omul are capacitatea să se detașeze de grijile zilnice, creierul uman intrând într-o stare profundă de relaxare.

Lângă apă se declanșează, în plus, și un tip de emoție identificat recent de oamenii de știință și pe care aceștia l-au numit ”sense of awe” sau “senzația de pierdere în  văzduh”. Acest sentiment, arată sursa citată, îi face pe oameni mai fericiți. Explicația e că apropierea apei permite minții umane să se detașeze și să călătorească în timp și spațiu fără a se rupe complet de ceea ce se întâmplă în proximitate.

Același studiu arată că și exercițiile fizice realizate pe malul apelor au efecte mai bune decât dacă sunt realizate într-o sală de sport. Cercetătorul american a descoperit și că alergatul pe malul mării sau pe malul unui râu au efecte mult mai benefice decât practicarea acestui sport pe trotuarele marilor orașe sau pe banda de alergare.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre