Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce este sănătos să bem cafea

De ce este sănătos să bem cafea
Mulți medici români recomandă consumul de cafea, argumentând că este benefic ca antioxidant, dar și previne sau întârzie aparția cancerului de colon. Opinia lor se bazează pe studii de cercetare făcute în mari laboratoare ale lumii. În special cercetătorii japonezi sfătuiesc să nu se renunțe la băutul cafelei zilnic.

Oamenii de știință și medicii spun că atâta vreme cât cafeaua este băută fără zahar, lapte și alte ingrediente care să adauge calorii în plus, ea aduce multe servicii creierului și întregului organism.

Bautorii de cafea primesc zilnic o doza importanta de antioxidanti, crom si magneziu, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie in sange, ajutand organismul sa dozeze in mod corect secretia de insulina.

Un studiu japonez consemnează ca persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea simpla pe zi isi reduc riscul dezvoltarii hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu pana la 20%. Cafeaua ramane o bautura sanatoasa si daca este decofeinizata. De altfel, oamenii de stiinta sustin ca o concentratie prea mare de cofeina poate conduce la deshidratare si la cresterea starii de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate sa aduca mai multe deservicii organismului, decat beneficii.

De ce este cafeaua o băutură sănătoasă

  1. Cafeaua ajuta la combaterea depresiei

Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate din SUA a descoperit ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma niciodata cafea. Responsabila cu starea pozitiva de spirit nu este cofeina, ci antioxidantii din boabele de cafea.

  1. Cafeaua reduce predispozitia catre suicid

Un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos in evidenta o statistica impresionanta: consumul de 2-4 cesti de cafea pe zi reduce predispozitia spre suicid a barbatilor si femeilor cu pana la 50%.

Pe de alta parte, un studiu finlandez pune in prim plan efectele excesului de cafea asupra sanatatii mentale. Rezultatele cercetarii in cauza arata ca persoanele care beau intre 8 si 9 cesti de cafea pe zi prezinta o susceptibilitate crescuta catre comiterea actului suicidal, comparativ cu bautorii cumpatati.

  1. Cafeaua ajuta la reglarea activitatii hepatice

Mai multe studii de specialitate sugereaza ca un consum zilnic de cafea poate ajuta ficatul sa isi autoregleze functiile. Cercetatorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit ca, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltarii colangitei sclerozante primare, o boala autoimuna rara care produce ciroza hepatica, insuficienta hepatica si chiar cancer hepatic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre