Crampele musculare, numite în popor cârcei, sunt contractări ale muşchilor care provoacă, uneori, dureri cumplite. Cârceii apar după exerciţii fizice epuizante sau în cazul unor schimbări bruşte de temperatură, iar deshidratarea creşte riscul apariţiei lor.

De ce facem cârcei şi cum scăpăm de dureri

În cazul cârceilor, contracţia muşchilor este involuntară. „Pentru a avea această contracţie, nervul sau grupul de nervi ai muşchiului trebuie să fie activaţi“, spune Allan Goldfarb, medic, psiholog şi profesor la departamentul de Kinesiologie (ştiinţa mişcării) la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.

De ce facem cârcei

Anumite iritări sau activări ale nervilor activează muşchiul atunci când nu este folosit.

În condiţii normale, după ce muşchiul se contractă, creierul îi va transmite semnalul de relaxare. În timpul crampei (cârcelului) acest semnal de relaxare nu ajunge la muşchi atât de repede şi atât de clar pe cât vrem noi. În loc de asta, există un dezechilibru, iar contracţiile continuă până când se transformă într-o adevărată crampă musculară foarte dureroasă.

Însă de ce există acest dezechilibru este un mister. Una dintre teorii spune că muşchiul care se contractă este pur şi simplu obosit, suprasolicitat.

Un asemenea efort făcut de muşchi poate fi rezultatul unui exerciţiu îndelungat concentrat pe un singur grup muscular.

Mulţi specialiştii în crampele musculare vor spune că de vină este deshidratarea şi lipsa mineralelor din organism din cauza deshidratării, cum ar fi potasiul, magneziul şi calciul.

Uneori, cârcelul apare din cauza unui simplu motiv extern pe care organismul nu îl poate controla, cum ar fi un vânticel răcoros sau un picior expus frigului în timpul somnului, după o zi petrecută la plajă, în soare.

O scurtă fugă pe nisip sau chiar mersul până acasă pun probleme un pic mai mari.

Cum scăpăm de durerile unui cârcel

Multe dintre crampele musculare pot trece în câteva minute printr-un masaj uşor sau prin mici întinderi ale muşchiului cu probleme.

În acelaşi timp, un cârcel nu este ceva îngrijorător (în cazul în care nu te afli în largul mării, înotând). Cele mai rele crampe musculare pot cauza mici leziuni ale muşchiului care se pot vindeca în câteva zile. Dacă ai des cârcei, consultă un medic!

Foarte rar, în spatele acestor cârcei se află probleme serioase de sănătate, cum ar fi leziuni ale unui nerv sau chiar ale coloanei.

Până la noi descoperiri medicale care să aducă mai multă lumină în cazul crampelor musculare, nu strică, totuşi, să ne hidratăm corespunzător şi să avem grijă în cazul exerciţiilor fizice epuizante să ne menţinem echilibrul mineralelor din organism.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp