De ce i se spune acum lui David Popovici „noul Tarzan”

De ce i se spune acum lui David Popovici „noul Tarzan”
În urmă cu o sută de ani, un alt român strălucea pe culmile înotului mondial

Cel care a dat viață personalului Tarzan a fost nu numai actor, ci și sportiv de performanță, cu multe recorduri înregistrate ca înotător. Dar câtă lume știe că Johnny Weissmüller, al cărui strigăt a făcut înconjurul lumii, s-a născut pe meleaguri … românești?

Da, povestea lui Johnny Weissmüller a început în 1904, într-o familie şvăbească din comuna germană Freidorf, astăzi cartier al Timișoarei. Plecat cu familia încă de când era mic în SUA, Johnny a devenit primul om din lume care a înotat 100 de metri sub un minut. Astăzi, românul David Popovici este cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 metri și unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din istoria înotului masculin.

Performanța își are originea în România

Înotătorul Johnny Weissmüller a obţinut 5 medalii olimpice de aur (1924–1928) și a deţinut 67 de recorduri ale lumii. Înotătorul David Popovici, la doar 17 ani a debutat la mondialele pentru seniori și a plecat cu două medalii de aur, la 100 și la 200 de metri liber. A devenit „regele natației” pentru români, mai ales pentru faptul că cele două titluri mondiale sunt primele din istoria înotului masculin românesc. Ambii au ajuns celebri doar datorită muncii lor!

Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, din părinții Petrus și Elisabeth Weissmüller, a emigrat în SUA. Ulterior, a susținut că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA. Misterul s-a risipit atunci când gazetarul Nikolaus Berwanger a descoperit, în 1968, înregistrarea naşterii copilului în matricola parohiei din Freidorf, cu ajutorul unui văr al actorului.

Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Așa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot, deținător a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut.

Când s-a lăsat de sport, s-a apucat de actorie. A excelat și aici, devenind cunoscut în toată lumea prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932.

Strigătul lui Tarzan, recunoscut în toată lumea

Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură, conform leviathan.ro.

A fost urmărit toată viața de acest rol, astfel încât a lăsat cu „limbă de moarte” ca la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.

În 2004, un fiu al său a venit la Timişoara şi a vizitat fosta comună în care s-a născut tatăl său. Presa de atunci a consemnat momentul.

La ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre stațiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmüller. În localitatea timișană în care s-a născut „Tarzan”, autoritățile locale au pus o plăcuță pe fosta casă a familiei Weissmuller.

Astăzi, cei din vechea generație, îl numesc pe David Popovici, dublu campion mondial la natație, „noul Tarzan”.