Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce să consumați cartofi dulci. Tot ce trebuie să știți despre aceștia

De ce să consumați cartofi dulci. Tot ce trebuie să știți despre aceștia
Știați că 100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan? Cartofii dulci sunt vegetale care ar trebui să nu lipsească din nicio dietă.

Pe lângă vitamine, în cartofii dulci se găsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi. De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, un puternic antioxidant.

Iar ceea ce e cu adevărat simpatic la acești cartofi e faptul că sunt foarte colorați. Aceștia au mai multe varietăţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subţire, deoarece conţine numeroase fibre, potasiu şi quercitină – substanţă recunoscută pentru efectele sale antioxidante excepţionale.

Poveste de la Curtea Regală. Cum au ajuns cartofii să fie mâncați

Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani Peru, pe care l-a denumit Tărâm al Mirodeniilor, iar printre plantele aduse s-a numărat și cartoful dulce. Incașii mâncau cartofi dulci de mii de ani, dar Columb și oamenii lui nu au întrebat cum se prepară. A durat mai bine de 200 de ani până ce un bucătar al Casei Regale britanice  să descopere cum se frig cartofii.

Legenda spune că bucătarul, supărat că stăpânul său nu i-a apreciat felile crude de cartofi servite, le-a aruncat în focul cuptorului. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, iar bucătarul, în continuare ofticat, a salvat câteva bucăți din foc și i le-a servit. Imediat cartofii au fost considerați delicatese și se găseau doar pe mesele oamenilor bogați.


Statul invită pe toată lumea la cină în oraș și plăteşte jumătate din consumaţie 

Adevărul s-a aflat: Prinții William și Harry s-au certat din cauza nevestelor. E scris în carte


Beneficiile cartofilor dulci pentru sănătate

În prezent cartoful  dulce este cultivat mai ales în Asia, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rusiei. China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială cu peste 100 de varietăţi. Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că un consum frecvent de cartofi dulci previne afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.

Astfel, cartofii dulci sunt recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală, dar și în dietele de slăbire. Au puține calorii și un indice glicemic scăzut. Fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia şi balonarea.

În plus, datorită sodiului şi a potasiului, cartofii dulci îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Conţinutul bogat în betacaroten  ajuta la prevenirea cancerului de prostată și a celui de colon, se arată într-un studiu al experţilor de la universitatea Harvard.

Mai mult, prin conținutul de Vitamia C, acești cartofi întăresc sistemul imunitar. Iar fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A este esenţială în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal. Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre