De ce să luăm vitamina C și câtă grijă să avem cu „sora” ei, vitamina D

De ce să luăm vitamina C și câtă grijă să avem cu „sora” ei, vitamina D
Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atrage atenția asupra diferențelor dintre vitamina C și vitamina D, ambele fiind recomandate în această perioadă pentru întărirea imunității.

Dr. Mihaela Bilic  recomandă suplimentele de vitamina C și avertizează în privința consumului exagerat de suplimente cu vitamina D, într-o emisiune TV.

„Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă – deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime – și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar.

Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă – trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari. Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc.

Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24. Vitamina C se găsește din belșug în legumele intens colorate.

Vitamina D în exces poate fi periculoasă

Când vine vorba despre vitamina D, e necesar să fim atenți la suplimente. Vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide.

„În momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a mai arătat medicul nutriționist, în aceeași emisiune.

Vitamina D există se găsește în alimente în mod natural, nu este nevoie neapărat de suplimente. De exemplu, amestecată cu vitamina A, se găsește în grăsimea din lapte, în brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ouă.

Sursa foto: Pixabay

Blestem asupra copiilor lui Joe Biden