Simona Ionescu / Redactor Șef

De Halloween, petrecere cu vrăjitoare, vârcolaci și fantome

De Halloween, petrecere cu vrăjitoare, vârcolaci și fantome
E bucurie mare mai ales pentru copii. Se costumează în vrăjitoare, fantome, vârcolaci și merg din casă în casă cerând ”ne dați ori nu ne dați”. Așa este Halloween mai peste tot în lume. Dacă nu ar fi pandemia, cluburile ar fi fost pline cu tineri costumați și puși pe distracție.

Halloween-ul are loc în noaptea de 31 octombrie. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „All Hallows Day” (Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor) celebrată de creştinii catolici şi de protestanţi. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain.

De Halloween, petrecere cu vrăjitoare, vârcolaci, vrăjitoare și fantome

Sărbătoarea de Halloween este un prilej de distracție. Însă, la origini această sărbătoare este una creştină. Oamenii din diverse ţări merg la biserică şi aprind lumânări la morminte în seara de 31 octombrie.

Evenimentul a devenit popular datorită unui alt obicei. Oamenii se costumează în personaje inspirate din filme horror celebre, se duc la petreceri, scobesc dovleci sau merg în locuri bântuite. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifică sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.

Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în zona care acum este Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, și-au sărbătorit noul an pe 1 noiembrie. Această zi a marcat sfârșitul verii și începutul iernii întunecate și reci. Această perioadă a anului a fost adesea asociată cu moartea omului. Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumile celor vii și ale morților a devenit neclară. În noaptea de 31 octombrie au sărbătorit Samhain, când se credea că fantomele morților s-au întors pe pământ. În secolul al XIX-lea, America a fost ”invadată” de emigranți și a luat cu ei obiceiurile din țara natală, inclusiv această sărbătoare.

Împrumutând din tradițiile europene, americanii au început să se îmbrace în costume și să meargă casă în casă cerând mâncare sau bani. O practică devenită în cele din urmă tradiția de „trick-or-treat” de astăzi. Astfel, s-a născut o nouă tradiție americană, care a continuat să crească. Astăzi, americanii cheltuiesc aproximativ 6 miliarde de dolari anual de Halloween, ceea ce o face a doua cea mai mare sărbătoare comercială din țară după Crăciun. 

Ritualuri de Halloween

Samhain marca momentul când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe străzi. Trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la uşă pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare.

În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigore al III-lea, “superstiţia păgână” devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, ”All Saints’ Day” (Ziua tuturor sfinților). S-au păstrat o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul, aceasta a evoluat într-o festivitate marcată de evenimente precum faimosul „ne daţi ori nu ne daţi” al copiilor sau întrunirile costumate.

Se spune că oamenii se deghizau de teama spiritelor rele. Astfel, se credea că spiritele îi confundau cu alte fantome şi îi lăsau în pace.

În România, Halloween este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, deşi acesta este tot o invenţie a americanilor

Halloween s-a răspândit în toată lumea

Pentru că Halloween -ul s-a răspândit în întreaga lume, multe tradiţii diferă în funcţie de stat, iar obiceiurile creştine nu se mai ţin. În Statele Unite ale Americii şi Canada, de Halloween se organizează parade, iar festivităţile sunt spectaculoase.

În restul lumii sărbătoarea este populară mai ales în rândul tinerilor, care organizează petreceri private şi merg în cluburi.

În România, este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, deşi acesta este tot o invenţie a americanilor. Sursa: history.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre