Simona Ionescu / Redactor Șef

De unde cumpărăm ceasuri de lux și cum avem grijă de ele

De unde cumpărăm ceasuri de lux și cum avem grijă de ele
 Cei care apreciază produsele din clasa premium, mai ales atunci când vorbim despre produse, precum: ceasuri sau bijuterii, ştiu cât de important este locul de unde acestea sunt achiziţionate. Dacă ne dorim un ceas de lux, un ceas de firmă e o calitate superioară, trebuie să alegem cu mare atenţie locul de unde îl achiziţionăm. De ce trebuie să fim atenți? Pentru că în ultima vreme au început să apară pe internet tot felul de anunţuri cu produse care nu sunt originale, însă preţul este unul destul de piperat. Prin urmare, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când dorim să achiziţionăm un ceas de lux.

Locul de unde cumpărăm ceasul

Pentru a evita orice surpriză neplăcută şi pentru a nu cumpăra un produs defect ori o replică este important să ne orientăm atenţia către magazinele oficiale ale brandurilor, către dealerii autorizaţi, către magazinele cu renume şi chiar către amaneturile care pot garanta pentru produsele pe care le vând. Prin urmare, ca în cazul multor altor produse, este important să ne orientăm către magazinele serioase, care ne pot oferi o dovada achiziţiei, garanţie, service şi aşa mai departe.

Dacă ne dorim un produs bun, de calitate şi mai ales original, locul de unde cumparam ceasuri de lux este extrem de important.

Criteriile de selecţie a ceasului

Atunci când dorim să achiziţionăm un ceas de mână trebuie să ne întrebăm unde îl vom purta. Căci putem opta fie pentru un ceas elegant, fie pentru un ceas care să ne ajute în timpul antrenamentelor, fie pentru un ceas casual pe care să îl purtăm în fiecare zi.

Mai apoi trebuie să pătrundem puţin mai adânc în fascinanta lume a ceasurilor şi să selectăm modelul potrivit pentru noi. Piaţa ne pune la dispoziţie diferite tipuri de ceasuri. Este important să ştim că putem opta fie pentru un ceas tip analog, fie pentru un ceas digital. Ce presupune acest lucru? Ei bine, ceasurile de tip analog sunt ceasurile clasice – acestea afişează ora cu ajutorul limbilor (oră, minute şi secunde), pe când ceasurile digitale fie cu display LCD sau LED vor indica oră prin afişaj electronic.

De asemenea, este la fel important să ştim că mecanismul unui ceas poate fi: quartz, automatic sau mecanic. Dar hai să le luăm pe fiecare în parte.

Ceasul cu quartz ocupă un loc fruntaş la categoria popularitate, iar acest lucru se datorează în mare parte acurateţei şi a preţului mai mic.

Acest tip de mecanism este bazat pe un cristal de quartz alimentat de o baterie. Această baterie poate avea o durată de viaţă de până la 10 ani, bineînţeles că acest lucru este influenţat şi de tipul şi randamentul mişcării.

Este important de reţinut faptul că datorită acestui cristal, ceasuri au o întârziere de doar 1 minut pe an.

Ceasul automatic are aceeaşi precizie că şi ceasul cu quartz, însă ca să fie funcţional, el trebuie să fie purtat regulat. De ce?

Pentru că acest tip de mecanism are la bază energia cinetică, iar în cazul de faţă aceasta este produsă prin mişcarea mâinii, mai precis a încheieturii. În cazul în care, ceasul este purtat ocazional, el trebuie depozitat într-o cutie specială numită watch winder. Această cutie este special concepută pentru întoarcerea ceasurilor automatice şi menţinerea lor în funcţiune atunci când nu este purtat.

Bineînţeles că această cutie are şi  rolul de a proteja ceasurile de diverşi factori care pot duce la deteriorarea lor.

Ceasul mecanic este cel mai special dintre toate, iar acest lucru se datorează în mare parte sistemului minuţios de rotiţe şi arcuri realizat, de cele mai multe ori, manual de specialiştii din acest domeniu. Dar acest ceas trebuie întors în fiecare zi.

Bineînţeles că decizia achiziţionării un ceas trebuie să fie bazată şi pe alte criterii, precum: rezistenţa la apă, materialele din care este confecţionat, producător, buget şi aşa mai departe.

Cum întreţinem un ceas de mână

Indiferent de preţul de achiziţie, ceasurile trebuie curăţate cel puţin o dată la câteva zile, dacă nu chiar în fiecare zi  dacă ceasul este purtat zilnic. Acest mic ritual de curăţare poate creşte considerabil durata de viaţă a ceasului. Curăţarea poate fi realizată acasă sau la un service de ceasuri. Pentru curăţarea acasă se va folosi de fiecare dată o cârpă moale, dar şi un soluţie specială pentru curăţarea ceasurilor.

Dacă vorbim despre un ceas mecanic, curăţarea profesională este extrem de importantă. Astfel, vizita regulată poate contribui la mărirea duratei de viaţă a ceasului.

Pomeneam puţin mai devreme şi despre depozitarea ceasului automatic într-o cutie specială atunci când nu este purtat. Ei bine, trebuie să avem în vedere că şi celelalte ceasuri (quartz sau mecanic) trebuie păstrate în siguranţă atunci când nu sunt purtate. Specialiştii recomandă ca ele să fie păstrate în cutiuţa în care au venit. Iar dacă acest lucru nu este posibil, fie  achiziţionăm o altă cutie, fie îl depozităm într-o punguţă de catifea, precum cele folosite la depozitarea bijuteriilor.

De asemenea, să nu uităm că un ceas trebuie protejat de apă şi umiditate ridicată (mai ales dacă nu este rezistent la apă), de razele puternice ale soarelui, de mediile pline de praf, de reziduurile de săpun ori detergent, de lovituri, dar şi de alţi factorii care în timp pot duce la deteriorarea lui.

Chiar dacă în unele cazuri ceasurile au nevoie de o întreţinere mai atentă, cu toţii ne dorim un ceas cât mai special, care să reflecte calitate, bun gust şi eleganţă.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre