Simona Ionescu / Redactor Șef

Delta Dunării s-a umplut de vipere! Ce aveți și ce nu aveți voie să faceți dacă ați fost mușcați

Delta Dunării s-a umplut de vipere! Ce aveți și ce nu aveți voie să faceți dacă ați fost mușcați
Potrivit reprezentanților Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, în Delta Dunării viperele își fac de cap.

În urma unei evaluări în două pătrate de probă din Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost înregistrat pe 11 mai un record de vipere.

E vorba de nu mai puțin de 26 de târâtoare care au fost observate în zona Perișor-Periteașca, dar și 14 piei năpârlite. „Având în vedere abundenţa mare de vipere de aici se impune protejarea zonei.

Vipere descoperite în Delta Dunării

Habitatul viperei de stepă în Delta Dunării este reprezentat de zonele de stepă, zonele de sărătură şi dunele cu vegetaţie psamofilă, dar şi zone cu păduri rare pe nisipuri sau zone mai umede cu Juncus”, se specifică în sursa amintită. Este cu atât mai periculos, cu cât această plajă plajă sălbatică extrem de frumoasă, unde se ajunge doar cu barca, este preferata multor turiști pentru a face plajă.

Reguli de prim ajutor

Dacă v-a mușcat o viperă, trebuie să aveți mare grijă, pentru că în lipsa unei intervenții urgente, se poate ajunge chiar la deces. Printre simptomele specifice se numără anxietate, transpiraţii, greţuri, vărsături, dureri abdominale, hipotensiune, tahicardie, mergând până la convulsii, insuficienţă respiratorie acută.

Viperele simt vibrațiile de la distanțe foarte mari

Dacă există o reacție anafilactică gravă se poate instala şi stop cardio-respirator. Specialiștii vă avertizează că viperele au un simț olfactiv foarte bine dezvoltat și simt vibrațiile de la distanțe foarte mari. E bine de știut că acestea se hrănesc mai ales noaptea și sunt active din mai până în septembrie, când intră în hibernare. Nici nu vă dați seama cât de rapide sunt și lasă în urmă două urme punctiforme.

Se poate muri în cinci minute de la mușcătură

„Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin”, susține Sebastian Mezei, director executiv al DSP Hunedoara. Sunați imediat la 112 și verificați dacă există ser antiviperin pe stoc.

Mușcătura de viperă e extrem de periculoasă, se poate muri în doar cinci minute

Nu sugeți sânge cu venin

Puneți pacientul să stea culcat cu capul și bustul ridicat și locul mușcăturii poziționat sub nivelul inimii și aplicați o bandă elastică, dar care să permită circulația venoasă a sângelui. Curățați rana cu apă și săpun și dați la o parte de pe corpul victimei orice bijuterie.

Nu sugeți sângele cu venin, pentru că se răspândește foarte repede în corp și nu faceți tăieturi în piele pentru că riscul de infectare crește. Nu puneți gheață pe mușcătură pentru că veți îngreuna extragerea prin aspirație a veninului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre