Simona Ionescu / Redactor Șef

Deschiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în război cu HORECA. Primăria a decis închiderea teraselor pentru cele trei zile de sărbătoare

Deschiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în război cu HORECA. Primăria a decis închiderea teraselor pentru cele trei zile de sărbătoare
Primăria Timișoara a decis ca înainte și pe 17 februarie, dată la care se deschide oficial anul în care orașul de pe Bega devine Capitală Europeană a Culturii, să se închidă toate terasele. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că decizia are în vedere ca oamenii – timișoreni, turiști, invitați, publicul în general - să fie concentrați pe eveniment.

Decizia edilului Dominic Fritz apare în contextul în care Primăria Timișoara face ultimele pregătiri pentru ca Piața Unirii să devină „Piața Întâlnirii” în 17 februarie, de la ora 19:00, moment în care, oficial, va fi lansat anul cultural european 2023. „În 17 februarie seara, Piața Unirii devine kilometrul 0 al Capitalei Europene a Culturii și loc de întâlnire pentru toți cei care doresc să fie parte din evenimentul de deschidere festivă a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Vizitatorii vor avea parte de o experiență sonoră și vizuală deosebită, care va aduce pe scenă proiecte dintre cele mai diverse și de pe toate meleagurile lumii artistice – naționale și internaționale. (…) Pentru a face față fluxului crescut de vizitatori, terasele din Piața Unirii vor fi ridicate temporar începând cu 14 februarie, ora 17:00, până în 18 februarie, ora 10:00.

Începând din 15 februarie, ora 17:00, până în 18 februarie, ora 10:00 vor fi ridicate și terasele din zona extinsă și de pe străzile adiacente”, a transmis Primăria Timișoara într-un comunicat de presă, care anunță închiderea teraselor din Piața Unirii.

Reprezentanții HORECA, nemulțumiți că li se îbchid terasele zile în șir

Deși edilii susțin că s-au consultat cu reprezentanții HORECA, aceștia nu sunt mulțumiți de decizie. „Cu siguranță, pentru turistul care vine să viziteze Timișoara, Piața Unirii este unul dintre cele mai importante obiective turistice pe care le poate vizita în Timișoara. Probabil cea mai importantă arteră prin care poți să ajungi sa vizitezi Piața Unirii, rămâne strada Gh. Lazar.

Această strada arata ca în imaginea de mai jos. Doar că edilii noștri USR-iști, în loc să se preocupe de aspectul principalei artere spre piațetă și totodată siguranța turistului, ei au ceva cu HORECA, care e „nesigură”. Și mai iese și public, turistul nr. 1 al Timișorii și ne spune că el nu negociază siguranța turistului. Și pont, domnule Dominic Fritz, noi cetățenii și investitorii acestui oras, nu trebuie să ne justificăm în fața dumneavoastră. Este exact invers, prin natura funcției pe care o dețineți. Mare pramatie!”, a scris pe Facebook omul de afaceri Dan Dinu, care este și deținătorul mai multor localuri în zona centrală a Timișoarei.

17 – 19 februarie, un weekend cu 130 de evenimente culturale

Programul Deschiderii Timișoara 2023 este disponibil online, aici. Sărbătoarea intrării Timișoarei în anul în care orașul e Capitală Europeană a Culturii va ține trei zile. În perioada 17 – 19 februarie se anunță  un weekend intens, cu peste 130 de evenimente, în întregul oraș. „Deschidem un an irepetabil, mult-așteptat, cel în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Deschiderea Timișoara 2023 înseamnă spectacole memorabile, artă curajoasă, idei care deschid lumea, vizitatori din Europa întreagă și comunități deschise.

Vineri, 17 februarie, evenimentul festiv inaugural va avea loc în Piața Unirii „sărbătorind diversitatea culturală care caracterizează Programul Cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023””, după cum au transmis reprezentanții municipalității. Zilele de sâmbătă și duminică oferă peste 130 de ocazii și invitații de a cunoaște mai bine orașul prin expoziții, concerte, evenimente comunitare sau spectacole distribuite în toate cartierele Timișoarei. Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte.

Program cultural

Pe 17 februarie, de la ora 17:00, la Palatul Culturii (Sala Mare), va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timișoara 2023. În cadrul galei, oficialitățile prezente vor susține discursuri, iar evenimentul va fi marcat de concerte susținute de doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, precum și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan.

Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1. Ceremonia poate fi urmărită și pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piața Victoriei și Piața Libertății.

„Sărbătorim Deschiderea!”

Tot pe 17 februarie, de la ora 19:00, Timișoara are întâlnire cu Europa în Piața Unirii. Evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor. Sunt aduse împreună arta video și dansul, muzica electronică și ritmurile tradiționale, într-o sărbătoare a întregului oraș, o declarație de intenție și de dragoste pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Ne bucurăm de o Europă fără granițe și fără compromisuri, unită în limbajul universal al spectacolului, alături de Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.

Seara va fi încheiată de Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat. DJ-ul berlinez își construiește creațiile pe moștenirea sonoră a Berlinului de Est de la mijlocul anilor ‘90. Abordarea sa îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume.

Spectacol cu „Violonistul Diavolului”

Muncipalitatea invită timișorenii și turiștii la explorări sonore și noi moduri de a descoperi orașul, într-un dialog autentic între țări și generații, genuri și culturi, tradiții și tehnologii. Cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică, este considerat unul dintre cei mai influenți artiști ai generației sale. Va concerta pe 18 februarie, de la ora 18:30, la Palatul Culturii, iar în deschiderea concertului va urca pe scenă tânăra cântăreață EMAA, originară din Lugoj.

Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneză Vołosi, va susține un concert de excepție la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18:30. În deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band.

Arte

În deschiderea programului cultural Timișoara 2023, Timișoara își reconfirmă vocația de gazdă a artelor într-un moment de sincronizare cu bienalele și muzeele importante din Europa și nu numai. Expoziția colectivă Chronic desire – Sete cronică propune, în spații multiple din oraș (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania) noi feluri de a citi și de a simți momentul politic și ecologic critic pe care îl traversăm împreună.

După ce a reprezentat cu succes România la Bienala de la Veneția (2022), proiectul Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului al artistei și regizoarei Adina Pintilie este prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega.

Proiectul Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, o intervenție în spațiul urban timișorean al MAIO Architects (Spania), ne propune să privim Piața Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălțimea unei instalații metalice temporare, pline de vegetație. Instalația va fi luminată ambiental, iar vineri, 17 februarie, de la ora 19:30 va fi animată de DJ Bully.

Idei

„Capitalele europene ale culturii au responsabilitatea de a căuta noi definiții și răspunsuri pentru teme majore. Celebrăm libertatea de gândire și de alegere prin dezbateri, ateliere și prezentări care deschid minți și punți de colaborare. Sub titlul Idei care schimbă lumea, filozoful german Peter Sloterdijk și scriitorul și regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre  „filmul filosofiei și filosofia filmului”. Conferința are loc pe 18 februarie, de la ora 16:00, în Aula Magna a Universității de Vest.

Astfel, Librăria La Două Bufnițe va găzdui pe 19 februarie, 11:00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrală, condusă de scriitoarea Adriana Babeți, acompaniată de importanți scriitori, critici literari și traducători.

Deschiderea Timișoara 2023 este o sărbătoare a întregului oraș. Prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, 25 de noi proiecte culturale propuse de comunitatea locală s-au alăturat programului acestui weekend intens. Sunt pline de energia proaspătă a orașului, în toată diversitatea lui și vor duce sărbătoarea în cartiere, din Iosefin, în Soarelui și din Fabric în Complex sau Plopi, au mai transmis reprezentanții municipalității.

Surse foto: Centrul de Proiecte, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre