O nouă specie de maimuţă a fost descoperită în Myanmar, au anunţat miercuri cercetătorii aflaţi în spatele rarei descoperiri, relatează AFP. Potrivit acestora există câteva sute de exemplare.
Este vorba de o maimuţă de mici dimensiuni, al cărei corp măsoară între 50 şi 60 de centimetri. Aceasta a fost denumită Popa langur (Trachypithecus popa) de oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Primatologie (DPZ) şi din cadrul organizaţiei de mediu Fauna and Flora International (FFI), care au identificat-o după cercetări îndelungate. Numele provine de la Muntele Popa, un sit sacru situat pe un vulcan inactiv din centrul Myanmarului.
„Abia identificată, maimuţa-langur Popa este deja ameninţată cu dispariţia”, a avertizat Frank Momberg, unul dintre cercetătorii de la FFI, citaţi într-un comunicat de presă. Există între 200 și 500 de exemplare din această specie, arată oamenii de știință.
Cum a fost descoperită noua specie
Specificitatea noii maimuțe a fost atestată în special prin compararea ADN-ului prelevat din dejecţiile diferitelor populaţii de Trachypithecus, sălbatice sau aflate în captivitate, cu cel al unor specimene istorice, conservate în muzee britanice, germane, americane şi din Singapore.
„Analiza ADN a unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra cu mai bine de o sută de ani în urmă a permis descrierea acestei noi specii”, care s-ar fi separat de alte maimuţe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani, a subliniat Christian Roos, cercetător la DPZ.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, specia diferă în special prin culoare, lungimea cozii şi dimensiunea craniului. În perioada următoare, noi studii pe teren şi măsuri de protecţie urgente vor fi efectuate de FFI şi de alte organizații, pentru a salva maimuţele-langur de la dispariţie.
Sursa foto: captură YouTube / DPZ
Cum arată iubita lui Michael Jackson din videoclipul Thriller, la vârsta de 60 de ani
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook