Bănuielile cercetătorilor au fost confirmate, iar acum harta lumii s-ar putea schimba radical. Potrivit cercetătorilor din Noua Zeelandă, a fost identificată o uriașă masă terestră scufundată care este, de fapt, al optulea continent.
Teoria, care a apărut în 2017, a fost confirmată, recent, în urma cartografierii totale a noului continent. Cercetătorii i-au dat și nume descoperirii: Zealandia. Noul continent așa cum a fost denumită masa terestră, poate fi explorată de curioși prin intermediul unor hărți interactive. Acestea au fost postate pe un site dedicat descoperirii istorice.
„Cu ajutorul acestor hărți, am dorit să redăm o imagine exactă, completă și actualizată a zonei, o premieră absolută”, a declarat Nick Mortimer, potrivit Business Insider. Aceste hărți interactive oferă și informații despre modul în care s-a format continentul. El a apărut cu milioane de ani în urmă, apoi a fost înghițit de ape.
Exclusiv. Andreea Bălan și-a luat iubitul și au plecat din țară. Să vedeți în ce paradis s-au ascuns!
Un „îngeraș” Victoria’s Secret va presta în folosul comunității
Mortimer și echipa sa au creat și o hartă ce arată tipurile de crustă ce formează Zealandia, dar și „vârsta” acestora. Potrivit cercetărilor, crusta continentală a Zealandiei este cea mai veche și mai groasă a Pământului, find ilustrată, în imagini, în roșu, portocaliu, galben și maro. Crusta oceanică, mai tânără, este colorată cu albastru.
Concept vechi de un sfert de veac, actualizat
De fapt, „Zealandia” e un concept vechi de 25 de ani, termenul aparținând geofizicianului Bruce Luyendyk. În 1995 acesta a spus că termenul nu a apărut din dorința de a denumi un nou continent. Ci că se referă la o colecție de „bucăți de crustă” scufundate, rupte din vechiul continent Gondwana, acum mai bine de 85 de milioane de ani.
„Am inventat acest termen din comoditate. Sunt piese ale aceluiași puzzle, dacă te uiți bine la Gondwana. Așa că m-am gândit”, a mai explicat Luyendyk.
Cum s-a născut Zeelandia
Continentul Gondwana a luat naștere prin fragmentarea supracontinentului Pangeea, Laurasia, din nord, devenind Europa, America de Nord și Asia, iar partea sudică devenind Africa, Antarctica, America de Sud și Australia. 50 de milioane de ani mai târziu, după ce s-a rupt de Gondwana, Zealandia a fost înghițită de apele oceanului.
Zeelandia se apropie de jumătate din dimensiunea Australiei, având aproximativ cinci milioane de kilometri pătrați. Există și câteva zone care sunt la suprafață. Este vorba de insulele nordice și sudice ale Noii Zeelande și Noii Caledonii. Aceste insule reprezintă mai puțin de șase la sută din întreaga suprafață terestră a continentului.
Oamenii de știință insistă: e al optulea continent
Până acum, din momentul în care a fost descoperită Zealandia a fost catalogată ca „microcontinent”, din aceeași categorie făcând parte și insula Madagascar. Însă Nick Mortimer susține că aceasta îndeplinește toate calitățile pentru a avansa la gradul de „continent”, deoarece are limite clar definite, suprafață ce depășește un milion de kilometri pătrați, o crustă continentală mai groasă decât cea oceanică și e ridicată deasupra scoarței oceanice ce o înconjoară. „Dacă am elimina oceanele lumii, Zealandia ar ieși clar în evidență. Ar fi trebuit să recunoaștem cu mult timp în urmă că Zealandia este, de fapt, un continent”, a adăugat cercetătorul.
Astfel, noile hărți recent publicate oferă dovezi că masa terestră subacvatică merită să fie considerată al optulea continent al lumii.
Sursa foto: data.gns.cri.nz/tez
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook