Descoperire uimitoare NASA. O fotografie de pe Pluto, dovadă a vieții extraterestre?

Descoperire uimitoare NASA. O fotografie de pe Pluto, dovadă a vieții extraterestre?
Imaginile lui Pluto surprinse de misiunea realizată de sonda spațială New Horizons a NASA au dezvăluit o nouă surpriză: vulcani de gheață. Semnele albastre arată cum ar fi putut avea loc procesele vulcanice din trecut.

Nava spațială a efectuat un survol al planetei pitice și al sateliților săi în iulie 2015, iar informațiile adunate atunci încă rescriu aproape tot ceea ce oamenii de știință știau despre Pluto.

Pluto a fost retrogradată la statutul de planetă pitică în 2006, când Uniunea Astronomică Internațională a creat o nouă definiție pentru planete, iar Pluto nu se mai potrivea criteriilor.

Planeta pitică există la marginea sistemului nostru solar, în Centura Kuiper, și este cel mai mare dintre numeroasele obiecte înghețate de acolo care orbitează departe de Soare. Lumea înghețată, care are o temperatură medie de – 232 grade Celsius, găzduiește munți, văi, ghețari, câmpii și cratere. Dacă ar fi să stați la suprafață, ați vedea cerul albastru și zăpadă roșie, scrie CNN.

Vulcani înalți de kilometri au apărut pe Pluto

Un studiu care detaliază aceste descoperiri a fost publicat marți în revista Nature Communications. Regiunea vulcanică a lui Pluto este diferită de orice altă zonă de pe planeta pitică. O nouă analiză fotografică a arătat o regiune accidentată de pe Pluto care nu seamănă cu nicio altă parte a micii lumi – sau cu restul vecinătății noastre cosmice.

„Am găsit un câmp de vulcani de gheață foarte mari care nu seamănă cu nimic altceva din ceea ce am văzut în sistemul solar”, a declarat autorul studiului, Kelsi Singer, cercetător științific principal la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.

Regiunea este situată la sud-vest de stratul de gheață Sputnik Planitia, care acoperă un bazin de impact antic care se întinde pe o lungime de 1.000 de kilometri. În mare parte alcătuit din gheață, este plin de domuri vulcanice. Două dintre cele mai mari sunt cunoscute sub numele de Wright Mons și Piccard Mons.

Primul are o înălțime cuprinsă între 4 și 5 kilometri și se întinde pe o distanță de 150 de kilometri, în timp ce al doilea dom atinge o înălțime de 7 kilometri și are o lățime de 225 de kilometri. Wright Mons este considerat similar ca volum cu vulcanul Mauna Loa din Hawaii, care este unul dintre cei mai mari vulcani de pe Pământ. Unele dintre domurile observate în imagini se unesc pentru a forma munți și mai mari, a precizat Singer.

Ce e specific vulcanilor de gheață de pe Pluto

Vulcanii de gheață au fost observați și în alte părți ale sistemului nostru solar. Aceștia deplasează material din subsol până la suprafață și creează un nou teren. În acest caz, a fost vorba de apă care s-a transformat rapid în gheață odată ce a ajuns la temperaturile scăzute de la suprafața lui Pluto.

Munții acoperiți de zăpadă de pe Pluto arată ca și cum ar aparține Pământului, dar sunt complet diferiți, mai arată sursa citată. „Felul în care arată aceste caracteristici este foarte diferit de orice vulcani din întregul sistem solar, fie că este vorba de exemple de gheață sau de vulcani stâncoși, a spus Singer. S-au format ca niște munți, dar nu există o calderă în vârf și au umflături mari peste tot”.

Pluto are un nucleu stâncos. Mult timp, oamenii de știință au crezut că planetei îi lipsește o mare încălzire interioară, necesară pentru a stimula vulcanismul. Pentru a crea regiunea studiată de Singer și echipa sa, ar fi trebuit să existe mai multe locuri de erupție.

Echipa de cercetători a observat, de asemenea, că zona nu are cratere de impact, care pot fi observate pe suprafața lui Pluto, ceea ce sugerează că vulcanii de gheață au fost activi relativ recent – și că interiorul lui Pluto are mai multă căldură reziduală decât se aștepta, a spus Singer.

Vulcanii de pe pluto sunt „tineri”

Vulcanii de gheață s-au format probabil „în mai multe episoade” și au fost probabil activi în urmă cu 100 de milioane până la 200 de milioane de ani, ceea ce este „tânăr” din punct de vedere geologic, a adăugat Singer. Dacă ați asista la erupția unui vulcan de gheață pe Pluto, acesta ar putea arăta puțin diferit de cum vă așteptați.

„Materialul de gheață a fost probabil mai mult un amestec de gheață și apă sau mai mult ca o pastă de dinți în timp ce curgea dintr-o gură de aerisire vulcanică. Este atât de frig pe suprafața lui Pluto încât apa lichidă nu poate rămâne acolo pentru mult timp. În unele cazuri, fluxul de material a format domurile masive pe care le vedem, precum și terenul accidentat care se găsește peste tot în această regiune”, a explicat Singer.

Atunci când New Horizons a zburat pe lângă această regiune, echipa nu a fost martoră la nicio activitate actuală a vulcanilor de gheață, dar nu a putut vedea zona decât timp de aproximativ o zi. Este posibil ca vulcanii de gheață să fie încă activi, asemeni vulcanilor de pe Pământ, care rămân inactivi pentru o perioadă de timp.

Ce e de făcut pentru a avea dovadă a vieții extraterestre

Studiul citat de CNN arată că Pluto a avut cândva un ocean subteran, iar găsirea acestor vulcani de gheață ar putea sugera că oceanul subteran este încă prezent – și că apa lichidă ar putea fi aproape de suprafață. Combinate cu ideea că Pluto are un interior mai cald decât se credea până acum, descoperirile ridică întrebări intrigante cu privire la posibila locuibilitate a planetei pitice.

„Există încă o mulțime de provocări pentru orice organism care încearcă să supraviețuiască acolo, a declarat Singer. Acesta ar avea nevoie de o sursă de nutrienți continuă, iar dacă vulcanismul este episodic și, prin urmare, căldura și disponibilitatea apei sunt variabile, acest lucru este uneori dificil și pentru organisme”. Investigarea subsolului intrigant al lui Pluto ar necesita o nouă misiune spațială.