Descoperire uluitoare. S-a găsit leacul pentru autism, în canabis

Descoperire uluitoare. S-a găsit leacul pentru autism, în canabis
O echipă de cercetători israelieni de la Universitatea Tel Aviv (TAU) a reușit să trateze cu succes autismul cu ajutorul uleiului de canabis medicinal.

Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu ulei de canabis medicinal îmbunătăţeşte atât parametrii comportamentali ai autismului, cât şi pe cei biochimici.  Rezultatele studiului, condus de doctoranda Shani Poleg, au fost publicate în jurnalul Translational Psychiatry, publicat de Nature. Studiul a fost realizat în urma unor experimente pe animale.

„Procesul obişnuit de testare a noilor medicamente implică cercetarea în vase Petri, urmată de modele animale şi, în final, de un studiu clinic pe oameni. În cazul canabisului medicinal, procesul a fost inversat: tratamentele au început pe oameni. Deoarece canabisul nu este definit ca medicament, au fost deja efectuate studii pe copii şi adolescenţi cu autism – fără cercetări preliminare care să abordeze probleme precum efectul canabisului asupra proceselor biochimice din creier, lichid cefalorahidian sau sânge şi cine poate beneficia de ce tip de ulei de canabis.

Există multă dezinformare pe tema canabisului medicinal şi a autismului, iar proiectul de doctorat al lui Shani Peleg reprezintă o cercetare de bază de pionierat în ceea ce priveşte tratarea autismului cu ulei de canabis”, a explicat Daniel Offen, profesor la Facultatea de Medicină Sackler.

Ce este autismul

Autismul este o afecţiune din categoria tulburărilor de neurodezvoltare. Principalele sale simptome sunt deficienţele sociale şi comportamentele compulsive. Boala are cauze genetice, dar și de mediu, iar în gravitate, de la uşoare la severe. Conform medicilor, în cazul a aproximativ 1% dintre cazurile de autism există o asociere cu o mutaţie într-o singură genă, numită Shank3.

În acest studiu, cercetătorii de la TAU au folosit modele animale cu o mutaţie la nivelul acestei gene pentru a testa eficacitatea uleiului de canabis în ceea ce priveşte atenuarea simptomelor de autism. Rezultatele au fost uluitoare.

„Am observat că uleiul de canabis are un efect favorabil asupra comportamentelor compulsive şi anxioase la modele animale, a declarat Shani Poleg. Potrivit teoriei predominante, autismul implică supraexcitarea creierului, ceea ce provoacă un comportament compulsiv. În laborator, pe lângă rezultatele la nivel comportamental, am observat o reducere semnificativă a concentraţiei de glutamat, un neurotransmiţător excitator, în lichidul spinal, ceea ce poate explica diminuarea simptomelor comportamentale”.

Autismul, tratat cu THC și CBD

Cercetătorii au descoperit că THC, substanța activă din canabis, care este responsabilă pentru senzaţia de euforie asociată cu consumul aceste plante, este eficient în tratarea autismului. Mai mult, e nevoie de folosirea unor cantități mici, pentru rezultate.

„Studiul nostru arată că atunci când tratăm autismul cu ulei de canabis medicinal nu este nevoie de un conţinut ridicat nici de CBD, nici de THC. Am asistat la o îmbunătăţire semnificativă în teste comportamentale în urma tratamentelor cu ulei de canabis care conţin cantităţi mici de THC şi nu am observat efecte pe termen lung în testele cognitive sau emoţionale efectuate la o lună şi jumătate de la debutul tratamentului”, a explicat Daniel Offen.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre