Destinul crud al Aurei Urziceanu. Cumpenele au marcat-o atât de tare încât a fugit în lume

Destinul crud al Aurei Urziceanu. Cumpenele au marcat-o atât de tare încât a fugit în lume
Considerată a fi cea mai mare voce feminină de jazz din România, Aura Urziceanu, împlinește, pe 14 decembrie, vârsta de 76 de ani. Artista a renunțat, de ani buni, la cetățenia română. Are însă o poveste de viață impresionantă. 

Cumpenele vieții au marcat-o atât de tare pe artistă încât a fugit în lume, destinul crud al Aurei Urziceanu fiind unul care nu poate fi lăsat uitării. Dezamăgită profund de compatrioții ei, după decenii trăite peste Ocean, a decis să renunțe inclusiv la cetățenia română.

Apreciata artistă s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. Ea a început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Națională Radio și profesor de vioară. Visa, pe atunci, să devină balerină, însă un accident nefast i-a schimbat viața. În bine, totuși.

Ea a fost lovită de o bicicletă, gamba de la piciorul stâng având mult de suferit. Medicul curant i-a recomandat să renunțe la dans. „Am plâns, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cântând”, a afirmat artista.  Avea numai opt ani când  își dorea să cânte ca solist vocal. Visul avea să i se împlinească curând.

A cântat la 13 ani (1958) la Televiziunea Română, piesa „Vreau să cânt și eu la televizor” și i-a încremenit de uimire pe toți muzicienii vremii. A urmat apoi un recital la Festivalul de la Mamaia, pe când avea doar 17 ani. după acest moment  cariera ei a fost fulminantă.

„Nimeni nu știan că nu mi-a arătat niciodată nimic”

Aura Urziceanu a cântat peste tot în lume, inclusiv pe scena de la Carnegie Hall din New York, cu orchestra legendarului Duke Ellington. A cântat și cu celebra Ella Fitzgerald și cu cei mai mari interpreți americani de jazz.  Într-un interviu mai vechi, artista și-a amintit cum a descoperit-o pe Ella. A fost propria descoperire că ea însăși nu e altceva decât o interpretă de jaz. Era adolescentă atunci. Cornel Chiriac a invitat-o la radio. „Când mi-a pus câteva melodii de-ale Ellei Fitzgerald, am zis: ‘Vai de mine! Cântă la fel ca mine!’”, și-a amintit Aura Urziceanu.

Vocea ei era perfectă, iar talentul nelimitat. Aura Urziceanu mărturisea că, deși a fost eleva Floricăi Orașcu, la Școala Populară de Artă, nu a avut ce să învețe de la profesoara sa. „Ea a învățat de la mine, nu eu de la ea. Nimeni nu știa și nici ea n-a spus nimănui că nu mi-a arătat niciodată nimic, că n-a avut pur și simplu ce să-mi arate”, a mai declarat într-un interviu marea artistă.

Peste tot unde a cântat a avut succes enorm, atât la public, cât și la critici. A fost și este considerată un artist dotat cu un excepțional simț al improvizației de jazz.

„Vândută” de mamă, pe 10 bani

Vedeta a povestit, în trecut, că a fost „binecuvântată”. Ea a avut o soră, Nuța, care a murit la doar un an și jumătate. Materializând o credință populară, de teamă că ar putea să o piardă și pe Aura, mama sa a luat-o în brațe și a scos-o afară, pe fereastra casei, pentru a o „vinde” pe 10 bani. „Astfel am fost eu binecuvântată”, a afirmat marea artistă a muzicii jazz pentru Revista Tango, în anul 2009.

Și tot atunci a povestit cum a învățat să cânte la vioară. „Tatăl nostru era foarte strict cu noi. În casă nu se asculta decât muzică clasică. Am avut o copilărie strictă. Pe la 8-10 ani mă vedea tata în oglindă, aranjându-mi părul, și-mi spunea: „Nu, nu! Lasă părul! Treci la vioară”. Normal că nu-mi convenea”, a mai spus Aura Urziceanu pentru sursa citată.

Destinul crud al Aurei Urziceanu: văduvă și îndepărtată de propria țară

Acum mai bine de 40 de ani, artista a fugit în Canada. Ea a fost căsătorită cu un renumit toboșar, Ron Rully, care a decedat în 2015, la scurt timp după ce Aura Urziceanu s-a mutat definitiv în Toronto. Cei doi au avut împreună un băiat, pe Elia Christopher Rully, care este şi el muzician. A moștenit harul mamei sale. Mutat la Londra, unde produce muzică electronică și cântă, acesta e foarte  apreciat. Un jurnalist al publicației The Guardian a spus despre el într-o recenzie că are „voce de ciocolată”. De asemenea, cronicile Radio BBC i-au fost mai mult decât favorabile.

Nu avea cum să fie altfel. În timp ce era însărcinată cu el, Aura Urziceanu a cântat încontinuu. A urcat pe scenă inclusiv cu trei zile înainte de a naște. „Eram purcel, nu mă mai încăpeau hainele. Mă îngrășasem foarte mult și nu se găseau haine de gravidă atât de mari. Și mi-am cumpărat, la un moment dat, un neglije mare, vaporos, superb, plisat de sus până jos, roșu. Când l-am pus pe mine arăta ca o rochie. Mi-am asortat niște mărgele și cercei la el, așa am cântat”, a explicat marea artistă.

De ce a renunțat Aura Urziceanu la cețățenia română

Chiar dacă s-a stabilit în străinătate, Aura Urziceanu a revenit de mai multe ori în România, iar în anul 2004 a făcut parte din juriul festivalului „Cerbul de Aur“. În noiembrie 2018, Aura Urziceanu a participat și la Festivalul RadiRo, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde a urcat pe scenă alături de Big Band-ul Radio.

Ea chiar a vrut să se întoarcă în România, dar fără succes. Piedicile au venit tocmai din parte autorităților. În plus lumea vorbea tot mai mult despre așa-zise origini rome. Învinsă de supărare, Aura Urziceanu a luat o decizie radicală și a renunţat la cetăţenia română. În 2014, a transmis o scrisoare deschisă în care argumenta motivele pentru care a plecat din țară (în 2010) și a renunțat la cetățenia română.

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă!

Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a precizat artista pe blogul personal”, a scris Aura Urziceanu, după care a închis blogul.

Recomandarile noastre