Simona Ionescu / Redactor Șef

Detaliile înfricoșătoare din spatele aplicației care le-a înnebunit pe vedete. Mai întâi cu imaginile, acum cu asta

Detaliile înfricoșătoare din spatele aplicației care le-a înnebunit pe vedete. Mai întâi cu imaginile, acum cu asta
Vedetele care au apelat la cea mai în vogă aplicație pentru crearea de avataruri picturale sunt îngrozite. Au fost de acord cu lucruri grave, fără să își dea seama.

Poate că și vouă, timeline-ul de pe Instagram sau Facebook v-a fost invadat de ilustrații frumoase ale prietenilor. Imagini picturale, în care aceștia arată mai ceva ca niște super eroi. Vedetele deopotrivă au dat iama  să își descarce Lensa, aplicația care le-a înnebunit pe vedete. Cea mai în vogă aplicație a momentului folosește inteligența artificială pentru a crea avataruri pornind de la fotografiile utilizatorilor.

Nouă funcție care i-a înnebunit pe toți se numește Magic Avatars, și a devenit virală în weekend. Multe vedete din România au accesat-o și s-au lăudat cu noile chipuri generate de aceasta. Nașii lui Dani Oțil și Gabriela, dar și prezentatorul, influenceri precum Alina Ceușan, cântărețe și actrițe, au folositr deja aplicația și au distribuit imaginile.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALINA TISHA (@alinaceusan)

După câteva zile de folosire intensă a aplicației, apar primele semne de întrebare. Câțt de sigur e să oferi 20 de fotografii personale și diverse alte date acestei inteligențe artificiale? Plătim, la propriu, pentru a o învăța cu imaginile noastre?

Lensa, aplicația care le-a înnebunit pe vedete

Au mai existat cazuri similare. În 2019, FaceApp a avut o carieră similară. Și, la scurt timp după aceea, toată lumea a descoperit că aplicația a colectat diverse date (cu autorizarea utilizatorului). În special istoricul de navigare pe internet. La momentul respectiv, dacă vă amintiți, mulți oameni au speculat că eșantionul mare de date colectate de aplicație ar putea alimenta un sistem de recunoaștere facială, de exemplu. Acum se trece pur și simplu la un nivel superior.

Compania producătoare susține că fotografiile pe baza cărora se creează avatarurile fiecărei persoane, ca și noile imagini, ar fi șterse din serverele lor, imediat ce utilizatorul a obținut varianta finală a imaginii dorite și a salvat-o în telefon. În realitate, compania face altceva. Și notifică utilizatorul de asta. Există un mic detaliu care nu trebuie ignorat.

„În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever”, atrage atenția, pe pagina sa de Facebook, Dragoș Stanca, Președinte al Biroului Român de Audit Transmedia și antreprenor în domeniu, cu experiență.

Avatarul tău este, de fapt, proprietatea companiei care a lansat aplicația

„Dacă ne gândim la un volum mare de persoane care își împărtășesc fotografiile, vorbim de o bază de date care are o mare valoare de piață și care ar putea fi comercializată în mod nejustificat”, apreciază el. Kizzy Earth, cercetător de date și cofondator de la canalul Dynamic Programming. „Acest lucru va depinde cu siguranță de fiabilitatea companiei. Atunci când folosim un instrument necunoscut, fără să știm cine îl construiește, suntem mai vulnerabili la riscuri și posibile daune”, spune Terra.

Aplicația Lensa este creată de Prisma Labs, care în 2016 a făcut ca o altă aplicație similară, Prisma, care transforma selfie-urile în artă, să devină virală. Politica Lensa este explicită atunci când spune că fotografiile utilizatorului nu părăsesc telefonul mobil decât pentru a fi procesate de inteligența artificială a companiei, în cloud, și sunt șterse în 24 de ore. Nu se are în vedere niciun alt tip de utilizare.

Cu toate acestea, în aceeași politică de confidențialitate se precizează că „acordați o licență perpetuă, irevocabilă, neexclusivă, fără redevențe, la nivel mondial, cu plata integrală, transferabilă și sublicențiabilă pentru a utiliza, reproduce, modifica, adapta, traduce, crea lucrări derivate din și transfera conținutul dvs. de utilizator, fără nicio altă compensație pentru dvs. și întotdeauna sub rezerva consimțământului dvs. explicit pentru o astfel de utilizare, acolo unde este necesar, în conformitate cu legislația aplicabilă și așa cum se menționează în politica noastră de confidențialitate”.

Altfel spus, oferiți toate ilustrațiile dumneavoastră (care sunt destul de realiste) pentru ca firma să le folosească așa cum dorește.

Surse foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre