Probabil că nu există om care să nu fi savurat măcar o dată în viață o porție de Banana split. Dar desertul, dincolo de gustul său savuros și aspectul colosal, are o poveste demnă de spus.
Acest desert nu este doar o încântare pentru papilele gustative, ci are și o istorie bogată, presărată cu o doză considerabilă de controverse. Disputa asupra celui care a inventat cu adevărat Banana split durează de peste 100 de ani, ca și rețeta. Și e posibil ca niciodată determinată.
Povestea cel mai adesea recunoscută ca fiind cea originală îl are în centrul ei pe David Strickler, cunoscut și sub numele de „Doc” Strickler, și se întâmplă în orașul Latrobe din Pennsilvania. Suntem în anul 1904. Strickler urma cursurile Universității din Pittsburgh la acea vreme și, ca să câștige niște bani, lucra ca preparator de băuturi în farmacia Tassell.
În acea perioadă, farmaciile aveau și distribuitoare de apă carbogazoasă și serveau clienților băuturi răcoritoare și diferite varietăți de înghețată. Mai trebuie spus că în epocă, afacerea cu băuturile răcoritoare preparate pe loc era în floare.
Locurile unde se serveau erau unele foarte populare. Iar angajații preparatori de băuturi erau considerați de public maeștri ai meșteșugului lor. De altfel, Strickler a povestit într-un interviu cu Suzanne Martinson de la Pittsburgh Post-Gazette cum a creat Banana split, dar și că ceea ce făcea „era o slujbă distractivă și o mare oportunitate de a cunoaște fete”.
Banana split, desertul care are peste un secol
Conform povestirii, într-o zi din 1904, un student a intrat în farmacia Tassell și i-a cerut lui Strickler ceva „diferit”. Cum avea multe ingrediente posibile în fața lui și-a pus imaginația la lucru. A tăiat o banană în două, a adăugat 3 linguri de înghețată de căpșuni, vanilie și ciocolată, trei feluri de siropuri aromate și frișcă. Deasupra a presărat nuci și, a pus o cireașă confiată în alcool (maraschino). Clientul a fost de-a dreptul impresionat, vestea s-a răspândit instantaneu și toată lumea cerea desertul.
Pentru că nu exista un mod potrivit de a servi Banana split, Strickler a solicitat ajutorul unui sticlar din Grapeville, care a creat primul „vas – banană” pentru a găzdui capodopera viitorului medicinist. David Strickler a continuat să lucreze la farmacia Tassell mulți ani. Istoria locului menționează că peste ani a cumpărat farmacia, a redenumit-o Strickler’s Pharmacy și a trăit fericit până la adânci bătrâneți, murind în orașul în care se născuse, la vârsta de 90 de ani, arată Pabook.Libraries.psu.edu.
Și alte orașe americane susțin că au fost primele în care s-a inventat desertul
În ciuda dovezilor convingătoare care îl stabilesc pe „Doc” Strickler ca și creator al deliciosului desert de vară, orașul Boston, cât și Wilmington, Ohio, au încearcat să obțină recunoașterea pentru crearea primului Banana split. S-a spus că desertul ar fi debutat la o convenție a producătorilor și vânzătorilor de înghețată, în 1905, fiind invenția lui Thomas Stinson. Doar că deja era în urmă cu un an față de Strickler.
Oficialii din Wilmington, Ohio, afirmă de peste 100 de ani că la ei în oraș s-a inventat desertul, chiar dacă își plasează momentul la trei ani distanță. Ernest Hazard a susținut toată viața lui că el este „creatorul” desertului, în 1907. Iar localnicii și oficialitățile i-au ținut isonul. În ciuda dovezilor, în acest oraș există sărbători care proclamă nașterea desertului și s-a adoptat chiar un festival anual Banana split, începând cu iunie 1997.
Trebuie spus că Banana split-urile din Wilmington au mai multe sosuri și mai multe cireșe decât cele tradiționale ale lui Strickler și doar două cupe de înghețată (în loc de trei). În plus, aici s-au adăugat și felii de piersici și fistic mărunțit în loc de nuci.
Rețeta clasică de Banana split, așa cum a inventat-o „Doc” Strickler
Ingrediente: banane, înghețată de trei feluri: vanilie, căpșuni, ciocolată, frișcă bătută, cireșe maraschino (n.r. cireșe confiate cu alcool), nuci mărunțite, siropuri sau topinguri de căpșuni, ciocolată și ananas.
Un Banana split clasic este practic o porție de înghețata de vanilie, căpșuni și ciocolată (câte o cupă din fiecare), servită peste o banană tăiată pe lungime, acoperită cu frișcă și stropită cu topinguri. Deasupra se pune o cireașă maraschino și se presară nucile mărunțite. Puteți modifica formula originală în funcție de gusturile dvs., folosind aromele preferate de înghețată (atâta timp cât merg bine împreună) și schimbând topingurile pentru a vă face desertul propriu.
Deci, curățați banana de coajă, tăiați-o în două, longitudinal, și puneți-o pe o farfurie, cu părțile alăturate. Deasupra puneți trei cupe de înghețată, câte una din fiecare aromă. Împrăștiați frișcă, cele trei topinguri și nucile mărunțite, apoi decorați cu o cireașă. Acest desert se prepară chiar înainte de a fi servit.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook