Simona Ionescu / Redactor Șef

Gem de căpșuni fără zahăr

Gem de căpșuni fără zahăr
Frumos colorat și plăcut aromat, gemul de căpșuni este preferatul tuturor, mai ales pentru umplerea clătitelor, sau a papanașilor.

Și cum, de la un timp, mulți optăm pentru a încerca să excludem cât se poate zahărul din preparate, vă invităm să vedeți cum putem prepara gem de căpșuni fără zahăr. Pentru a obține un gem de căpșuni dulce, dar fără adaos de zahăr, trebuie să combinăm căpșunile cu alte fructe cât mai dulci, cu un conținut ridicat de pectină, acel jeleu natural care va închega gemul nostru.  Merele golden auriu sunt printre cele mai indicate să satisfacă cerințele noastre.

Ingrediente pentru Gem de căpșuni fără zahăr

1 kg căpșuni bine coapte, 1 kg mere golden auriu, 1 lămâie bio

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine merele și le feliem fără a îndepărta cotoarele sau coaja, să nu pierdem zaharurile și pectina din ele. Le punem într-in vas cu pereți dubli, punem apă cât să fie bine acoperite și le punem la fiert la foc mic pentru aproximativ o oră și 30 de minute. Folosim aceeași metodă ca la rețetele de peltea de fructe.

După acest interval, trecem totul printr-un tifon împăturit în două și presăm bine pulpa de mere din tifon pentru a obține cât mai mult sirop. Punem din nou siropul rezultat la fiert și îl lăsăm aproximativ 30 de minute să devină mai consistent.

Spălăm bine căpșunile, le scurgem foarte bine, le curățăm și le tăiem în sferturi. Le stropim bine cu sucul de la o lămâie. Acesta este necesar pentru a-și păstra căpșunile culoare în timpul tratamentului termic. Adăugăm căpșunile feliate în siropul de pe foc și le lăsăm la fiert, tot la foc mic. Aproximativ 20-30 de minute.

Dacă dorim un gem de căpșuni fără zahăr și fără semințe, putem trece gemul de căpșuni printr-o sită deasă. Punem gemul de căpșuni fără zahăr, fierbinte, în borcanele sterilizate. Înfiletăm capacele și acoperim borcanele cu pături pentru a se răci lent, înainte de a le trece în cămară.

Sursa: Chefi la cuțite

Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre