Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie

Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie
Unele cicatrici pot dura toată viața. În copilărie, ne putem aminti cu toții că am experimentat un fel de durere fizică. Poate că era un genunchi pe care l-am lovit puternic, atunci când alergam neglijent. Sau poate o tăietură profundă din manipularea greșită a unui obiect ascuțit. Sau poate că a fost un os rupt care a apărut în timp ce mergeai cu bicicleta pentru prima dată.

Indiferent de ceea ce a instigat durerea, cu toții am experimentat disconfort fizic în copilărie.

De multe ori, disconfortul pe care îl experimentăm la o vârstă fragedă este cel care lasă o cicatrice adâncă care crește odată cu maturizarea. De fiecare dată când te uiți sau te gândești la ea, îți este amintit imediat de durerea pe care ai trăit-o în momentul în care te-ai rănit.

Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie

Deși aceste amintiri fizice sunt frecvente pentru majoritatea oamenilor, cicatricile pe care nu le putem vedea sunt uneori cele care ne afectează și mai semnificativ. Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie pot avea un impact asupra modului în care dezvoltăm relații și privim lumea.

Fie că trauma a fost fizică sau emoțională, trăirea traumei din copilărie poate rămâne cu o persoană mulți ani. Dacă acest lucru este lăsat nesupravegheat, se poate agrava, influențând starea de spirit, comportamentul și chiar afectând tiparele de dependență pe care le dezvoltă mai târziu în viață o persoană. 

Înțelegerea modului în care trauma din copilărie afectează sănătatea mintală a unei persoane este esențială pentru abordarea simptomelor asociate experienței și pentru a depăși impactul potențial negativ pe care aceste experiențe le pot avea asupra vieții lor.

Cum afectează trauma din copilărie psihicul adulților

Experiența traumatică poate face o persoană să se simtă singură și izolată, temându-se de ceilalți și simțindu-se rușinată să discute despre lucrurile prin ce trece. 

Realitatea nefericită este că nu sunt singuri în lupta lor cu trauma, aproape 60% dintre adulți declară că au suferit abuzuri sau alte circumstanțe familiale dificile în timpul copilăriei.

Aceste tipuri de experiențe pot modifica fundamental caracterul și personalitatea unei persoane, determinându-o să experimenteze instabilitate emoțională excesivă, probabilitate crescută de dependență, sentimente de deznădejde și chiar gânduri de sinucidere.

Simptomele traumei copilăriei la adulți

Simptomele reale asociate cu traumele copilăriei pot varia de la o persoană la alta. Acestea pot include experiențe fizice, indicatori emoționali și simptome psihologice. A fi conștient de potențialele semne vă poate ajuta enorm, permițându-vă să înțelegeți modul în care traumele din copilărie afectează viața și modul în care se poate începe procesul de vindecare a minții, corpului și sufletului.

Negarea sau neîncrederea

-Confuzie și probleme de concentrare

-Furia, iritabilitatea și schimbările de dispoziție

-Anxietate și frică

-Vinovăție, rușine și auto-blamare

-Lipsă de speranță

-Senzație de deconectare și amorțeală

-Simptome fizice

-Insomnie și coșmaruri

-A fi uimit ușor

-Oboseală

-Bătăi constante ale inimii

-Tensiunea musculară

-Vârsta și agitație

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre