Simona Ionescu / Redactor Șef

Înlocuitori de excepție pentru smântână. Excelenți pentru a pregăti cele mai delicioase rețete

Înlocuitori de excepție pentru smântână. Excelenți pentru a pregăti cele mai delicioase rețete
Crema de cocos sau combinația dintre lapte de soia și ulei de măsline pot fi câțiva dintre înlocuitorii smântânii. Veți pregăti cele mai bune rețete.

Denumită uneori și frișcă groasă, smântâna e nelipsită din casele românilor, fiind folosite într-o varietate de rețete, de la ciorbe, la sosuri, înghețată, etc. Ce înlocuitori ai acestui produs gustos aveți la îndemână.

Lapte și unt

O alternativă de ultim moment dacă nu aveți smântână groasă și vă este necesară pentru o rețetă delicioasă, puteți combina lapte cu unt. Este un înlocuitor ușor care va funcționa perfect pentru majoritatea rețetelor. Untul adaugă un plus de grăsime laptelui, făcând ca procentul de grăsime să fie similar cu cel al smântânii groase.

Combinați ¼ cană cu unt topit cu ¾  cană de lapte și amestecați bine pentru a obține 1 cană cu smântână groasă. De asemenea, puteți adăuga o lingură cu făină pentru a îngroșa lichidul, mai ales dacă folosiți lapte cu un conținut scăzut de grăsime. Acest înlocuitor funcționează bine pentru rețete de gătit și de copt în care smântâna groasă este folosită pentru a adăuga aromă și cremozitate.

Lapte și amidon de porumb

Lapte și unt, înlocuitor prețios pentru smântână

Dacă sunteți în căutarea unei alternative cu conținut scăzut de grăsimi și calorii la smântâna groasă, această combinație ar putea funcționa bine. Amidonul de porumb este folosit pentru a îngroșa laptele pentru a ajuta la reproducerea texturii smântânii grele. Pentru a înlocui 1 ceașcă cu smântână groasă, adăugați 2 linguri cu amidon de porumb la 1 ceașcă cu lapte și amestecați, până se va îngroșa.

Puteți folosi lapte integral sau puteți opta pentru lapte degresat pentru a ajuta la reducerea caloriilor și a conținutului de grăsimi din rețete. Atenție! Acest substitut este util în gătit, dar poate altera textura produselor de patiserie.

Iaurt grecesc și lapte integral

Iaurt grecesc

Un amestec de iaurt grecesc și lapte integral este o altă alternativă la smântâna groasă. Iaurtul grecesc este bogat în proteine și poate oferi o notă sănătoasă produsului finit prin creșterea conținutului de proteine. În cazul în care vi se pare că este prea gros, îl puteți subția cu puțin lapte și veți avea o textură similară cu cea a smântânii.

Amestecați părți egale de iaurt grecesc și lapte integral și folosiți-l în locul aceleiași cantități de smântână groasă. În plus, iaurtul grecesc are un conținut mai scăzut de grăsimi dar nu va da aceeași aromă produselor de patiserie sau deserturi ca smântâna.

Brânză de vaci și lapte

Brânza de vaci înlocuiește perfect smântâna groasă

Bogată în proteine, brânza de vaci este un înlocuitor sănătos pentru smântâna groasă, de aceea vă poate fi de ajutor la prepararea sosurilor. O puteți transforma într-o pastă fină folosind un blender. De asemenea, o puteți amesteca cu lapte pentru a ajuta la reproducerea texturii netede și cremoase a smântânii.

Combinați părți egale de brânză de vaci și lapte și amestecați până când toți cocoloașele au fost eliminate. Puteți folosi acest amestec în locul unei cantități egale de smântână groasă. Asigurați-vă că alegeți rețete care sunt compatibile cu aroma distinctă și brânzoasă a brânzei de vaci, cum ar fi supele și sosurile sărate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre