Cartofii sunt preferați de români, fie că sunt fierți, prăjiți, în mâncare, supe ori la cuptor cu diverse ingrdiente.
Cartofi rași la cuptor, rețeta
Un preparat delicios cu cartofi are retete-usoare.eu. Se prepară foarte simplu, dar este apetisant și cu crustă crocantă.
Ingrediente
- 1 kg de cartofi (deja curățați de coajă);
- 1 ceapă;
- 3 ouă;
- 1 linguriță de sare;
- 2 căței de usturoi;
- piper negru după gust;
- 1-2 linguri de amidon;
- 40 ml de ulei.
Mod de preparare
Treceți cartofii prin răzătoarea mare, iar ceapa prin cea mică.
Adăugați usturoiul dat prin presă, sare, piper negru și ouă, apoi amestecați foarte bine toate ingredientele. Nu adăugați alte condimente, ca să nu schimbați gustul cartofilor.
Urmează amidonul și iarăși amestecați.
Ungeți forma cu 20 ml de ulei, transferați cartofii, nivelați suprafața, turnați celelalte 20 ml de ulei rămas și repartizați-l uniform cu ajutorul unei pensule. Astfel, cartofii vor căpăta o culoarea aurie.
Puneți forma în cuptorul preîncins până la 200°С, pentru 50-60 de minute.
Dacă doriți să scurgeți cartofii de lichid, atunci adăugați 100 ml de smântână pentru gătit. Opțional, puteți rumeni mai întâi ceapa, apoi să o adăugați în cartofi.
Serviți cartofii ca atare sau în calitate de garnitură alături de mâncărurile din carne. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.
Cartofi umpluți cu brânză și afumătură
O altă rețetă delicioasă cu cartofi: cartofi umpluți.
Ingrediente
- 8 cartofi potrivit de mari
- 200 g unt
- 100 g telemea de oaie
- 150 g caşcaval
- 150 g şunculiţă afumată
- 1/2 linguriță verdeaţă uscată (cimbru)
- sare
- piper
- câteva fire de verdeaţă proaspătă.
Mod de preparare
Cartofii se spală şi se pun în folie de aluminiu. Imediat după aceea, se pun în tavă și dau la copt în cuptorul încins, pentru aproximativ o oră.
Între timp, untul se pune într-un castron şi se freacă spumă. Se condimentează după gust cu sare şi piper şi se aromatizează cu verdeaţa uscată. Această compoziție se pune în folie din aluminiu şi se mulează în formă de baton. Lasă-l apoi o oră, la rece, să se întărească.
Cartofii copţi se taie în două bucăți şi deasupra se presară telemea rasă, şunculiţă afumată tăiată felii şi caşcaval ras.
Se pune apoi câte o bucată din untul aromat deasupra feliei de cartof și se lasă să se topească încet.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook