Simona Ionescu / Redactor Șef

Pârjoale din pește. Două vechi rețete din Delta Dunării care pot aduce savoarea pe masa voastră

Pârjoale din pește. Două vechi rețete din Delta Dunării care pot aduce savoarea pe masa voastră
Peștele este un aliment recomandat de toți medicii pentru că este foarte bun pentru sănătate. Dar și bucătarii s-au întrecut pentru a descoperi tot felul de rețete pentru prepararea peștelui.

Am găsit două vechi rețete de pârjoale pe care le pregăteau gospodinele în localitățile din Delta Dunării. Puteți folosi mai multe tipuri de pește, ce găsiți în pescării, căci în Deltă nu ajungeți: stavrid, crap, merluciu, șalău, macrou, în general pește cu mai puține oase.  Pe vremuri, gospodinele foloseau mașina de tocat. Acum, robotul de bucătărie este extrem de util.

1.Pârjoale din pește

Ingrediente

pește 2 kg

ceapă 300 g

patru ouă

pâine albă 150 g

pesmet o lingură cu vârf

făină o lingură cu vârf

usturoi o căpățână

ulei 250 ml

vin alb 100 ml

două legături de mărar verde

sare și piper după gust

Mod de preparare

Peștele se curăță, se spală, se dezosează și se taie în bucăți. Ceapa se taie mărunt și se înăbușe în 100 ml ulei și 100 ml de supă din capete de pește pe care le-ați fiert. Pâinea se înmoaie în 100 ml de vin și tot atâta supă de pește, iar apoi se stoarce bine.

Usturoiul se curăță și se pisează. Mărarul se taie mărunt.

Se dă totul prin mașina de tocat cu sită fină sau puteți folosi robotul căci acesta va zdrobi și vreun oscior de pește rămas în carne. Se adaugă apoi în compoziție ouăle crude, piperul și sarea, amestecând bine până se omogenizează.

Din tocătura astfel preparată se fac pârjoale care se trec întâi prin făină, apoi prin ouă și prin pesmet și se prăjesc în ulei.

Pârjoalele se consumă calde, cu pâine proaspătă sau cu garnituri din cartofi natur, piure sau legume fripte pe grătar, așa cum le pregătiți pentru saramura de pește.

Pârjoale din pește
Pârjoale din pește alb. Foto: Kaufland

2.Pârjoale din pește cu sos

Ingrediente

pește 1 kg

cartofi 1 kg

unt 50 g

două ouă

ceapă 250 g

ulei 100 ml

o lămâie

pesmet 100 de g

sare și piper după gust

Se curăță peștele, se spală, se dezosează și se dă prin mașina de tocat sau prin robot împreună cu jumătate din cantitatea de ceapă. În tocătură se adaugă ouăle crude, pesmetul, sarea, piperul și se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.

Pârjoalele se dau prin făină și se prăjesc în ulei.

Separat se călește în ulei restul de ceapă. Când ceapa este rumenită, se adaugă cartofii tăiați în felii rotunde, sare, piper și puțină apă caldă. Se acoperă și se lasă pe foc până când cartofii sunt fierți.

Pârjoalele se pun în sos se adaugă untul și încă puțină apă caldă. Se acoperă cratița și se lasă să dea în două-trei clocote, timp de 15 minute. Când pârjoalele sunt deja pătrunse de sos, se stoarce deasupra zeamă de lămâie. Se consumă calde. Cine preferă, poate toca niște verdeață sau să facă un mujdei de usturoi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre