Simona Ionescu / Redactor Șef

Mujdei pentru un pește perfect: Sarmuzac din usturoi. Se prepară în doar 15 minute

Mujdei pentru un pește perfect: Sarmuzac din usturoi. Se prepară în doar 15 minute
Friptura sau peștele la grătar vor avea cel mai extraordinar gust dacă veți avea alături un anume mujdei: sarmuzac din usturoi. Iată de cât de puține ingrediente aveți nevoie pentru a pregăti o asemenea minunăție.

Usturoi pentru pește, o rețetă pe care nu o știe multă lume. E un lucru știut că românului îi place mujdeiul. Dar când vorba de cel lipovenesc, cunoscut ca și sarmuzac din usturoi, e prea bun ca să te poți opri. Ce ingrediente sunt necesare și cât de repede se pregătește. Fie că îl pregătiți ca maioneză de usturoi, fie ca mujdei de usturoi la care adăugați roșii proaspete coapte, sarmuzacul rămâne în topul preferințelor românilor care știu să-l prepare. E o rețetă lipovenească.

Maioneza de usturoi

Pentru a pregăti minunata maioneză de usturoi care vă lasă fără cuvinte, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 g usturoi, 2-3 linguri cu zeamă de lămâie sau oțet, 100-150 ml ulei și sare.

Mod de preparare

Curățați usturoiul, zdrobiți bine și puneți într-un castron. Adăugați sare după preferințe și începeți să puneți ulei, dar puțin câte puțin, așa cum procedați când faceți maioneză. Când sarmuzacul începe să se îngroașe puneți și zeama de lămâie. Se adaugă ulei până când constatați că lingura va sta dreaptă în mijlocul mujdeiului. Dacă doriți, puteți pune și puțină verdeață.

Sarmuzac lipovenesc, curcubeu pe cerul gurii. Sursă foto: libertatea

Mujdei lipovenesc cu roșii coapte

Pentru a pregăti un alt deliciu, mujdei lipovenesc cu roșii coapte, aveți nevoie de 3 căpățâni de usturoi, 3 linguri cu zeamă de lămâie sau oțet, 3-4 roșii coapte, 100 ml ulei, sare, mărar sau pătrunjel verde.

Mod de preparare

Curățați usturoiul și zdrobiți foarte bine până când se va obține o pastă. Adăugați sare și amestecați foarte bine, apoi turnați ulei cum procedați și în cazul maionezei. Preparatul trebuie să se îngroașe pe măsură ce adăugați ulei. La final, când mai aveți doar puțin ulei de adăugat, puneți și zeama de lămâie sau oțetul.

Roșiile coapte se vor decoji și se pun într-o sită, pentru a se scurge zeama cât mai bine. Pentru ca mujdeiul să aibă într-adevăr un gust nemaipomenit, adăugați în maioneza de usturoi pulpa de la roșiile coapte. Deasupra se adaugă verdeață proaspătă, mărar sau pătrunjel. Introduceți în frigider până va fi consumat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre