Simona Ionescu / Redactor Șef

Picior de porc umplut, deliciul de pe masa de Bobotează și Sfântul Ion. Rețeta datează din anul 1511

Picior de porc umplut, deliciul de pe masa de Bobotează și Sfântul Ion. Rețeta datează din anul 1511
Zampone sau piciorul de porc umplut este una dintre rețetele care nu lipsesc de pe masa de sărbători a italienilor. Preparatul stă la loc de cinste pe masa de Bobotează și Sfântul Ion. Iată rețeta.

Pentru a-i sărbători așa cum se cuvine pe membrii familiei sau prietenii care poartă numele sfântului Ion, merită să preparați o rețetă extraordinară de picior de porc umplut. Cunoscut în Italia ca și Zampone, preparatul se pare că datează din anul 1511.

În acea perioadă, la Mirandola, în timp ce orașul era asediat de trupele Papei Giulio II, se spune că un bucătar a avut o idee genială. A luat pielea de pe piciorul din față al porcului și a umplut-o cu carne tocată. A ieșit un deliciu care este se mănâncă alături de piure de cartofi, fasole sau linte.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti această minunăție pentru masa de Bobotează și Sfântul Ion aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 picior de porc, 500 g carne tocată de porc, 200 g jambon, 200 g bacon afumat, 1 linguriță cu boia dulce, 4 căței de usturoi, 1 linguriță cu sare.

Picior de porc, deliciul de pe masa de sărbători

Vă mai sunt necesare 2 căni cu vin alb, 2 crenguțe cu rozmarin și piper, după gust.

Mod de preparare

Potrivit informațiilor oferite de gatesc.ro, pentru început trebuie să opăriți piciorul de porc și să scoateți oasele și carnea, păstrând doar pielea. Amestecați carnea tocată cu usturoi pisat, boia, piper și sare. Tocați foarte bine jambonul și baconul afumat și amestecați cu carnea tocată. Folosind acest amestec umpleți bine piciorul de porc și coaseți la capăt, pentru ca amestecul să stea foarte bine.

Puneți rozmarin în tavă, apoi așezați piciorul de porc și stropiți cu vin alb. Se acoperă cu o folie, apoi se introduce în cuptor pentru o oră. Se scoate folia și se mai lasă aproximativ o jumătate de oră pentru ca preparatul să prindă acea crustă frumoasă. După ce scoateți din cuptor lăsați să se răcească puțin, pentru a nu se rupe la tăiat. Este o minunăție pentru care veți fi apreciați.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre