Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea jumărilor de porc ne duce tocmai în Marea Britanie. Vă învățăm și cum să le preparați

Povestea jumărilor de porc ne duce tocmai în Marea Britanie. Vă învățăm și cum să le preparați
Când ne gândim la jumările de porc, le asimilăm ca fiind un preparat tradițional românesc. Cei care mănâncă carne, le iubesc. Sunt crocante, sățioase și, mai nou, conform studiilor medicale, perfect sănătoase, în ciuda conținutului mare de grăsimi.

Însă jumările de porc pe care fiecare român le crede un specific național, nu sunt inventate aici, ci în Marea Britanie. Mai mult, deși am fi tentați să credem că sunt vechi „ de când lumea și pământul”, de faptul sunt destul de „tinere”, având doar vreo 200 de ani. Conform cercetătorilor în domeniul gastronomiei, jumările de porc erau un aliment al clasei muncitoare britanice. Începând cu anii 1800, familiile au început să crească porcii acasă, ca sursă de hrană.

Când animalele erau sacrificate, nicio parte a porcului nu era risipită. Unele preparate au fost atent gândite, altele au apărut din simple erori care s-au dovedit delicioase. Astăzi jumările de porc au în Marea Britanie statut de snack iconic. O gustare sărată, sățioasă și delicioasă.

Jumările au apărut în familiile din clasa muncitoare

Consensul general este că jumările de porc au originea în West Midlands sau Țara Neagră, locul în care își are rădăcinile sale revoluția industrială, cu un rol continuu ca centru de inginerie grea și minerit despre care, pe vremuri, se spunea că era o zonă acoperită de murdărie și funingine. Openshaws.com relatează rețeta jumărilor pe care le prepara bunica unei intervievate.

Născută în 1846, bunica învățase să facă jumări folosind șorici pe care lăsase în  mod intenționat și un strat generos de grăsime. Tăia șoriciul în bucăți apoi îl gătea într-o cratiță cu fundul greu. Șoriciul se gătea încet, la foc mic, până când grăsimea se topea, apoi se creștea brusc temperatura, mestecând, pentru a evita lipirea. Jumările deveneau crocante. Erau scoase, se mâncau cu sare deasupra, iar untura rămasă în cratiță se folosea pentru prepararea cartofilor prăjiți.

Vedetele britanice mănâncă jumări și se laudă cu asta

Abia în anii 1930, măcelarii au început să vândă jumări de porc pe scară mai largă. Astăzi, carnea de porc este o afacere importantă în industria gustărilor și peste 20 de milioane de pungi cu jumări sunt vândute anual în supermarketuri, pub-uri și o serie de alte puncte de vânzare din Marea Britanie. Au fost dezvoltate și adăugate noi produse, cum ar fi Pork Crunch și Pork Crackling, iar acestea au încurajat noii consumatori să devină fani ai acestei gustări clasice britanice, mai arată sursa citată.

Celebrități precum Chris Evans, Sir Roger Moore, Al Murray și Matthew Wright au contribuit la readucerea jumărilor de porc în lumina reflectoarelor, declarându-și dragostea pentru această gustare la emisiunile naționale de televiziune și radio și pe rețelele de socializare. Este de aminti cum Chris Evans a folosit jumările de porc ca premiu vedetă în emisiunea sa de la ora 6 la Radio Two.

Jumările de porc în jurul lumii

Marea Britanie se poate lăuda cu primele jumări de porc, dar multe alte țări din lume se bucură de produse similare, cu propria tușă locală. Americanii iubesc „coaja de porc”, cum numesc ei jumările, de altfel deosebit de populare în statele sudice. Există o gamă largă de stiluri și arome disponibile, cum ar fi salsa și lime. Americanii le servesc inclusiv cu scorțișoară și zahăr. Și canadienii prepară jumări, ele sunt considerate un element tradițional, la fel cum este și siropul de arțar.

Mai aproape de casă, în Europa, spaniolii mănâncă o gamă largă de produse făcute din diferite bucăți de coji de porc, ca parte a celebrelor lor aperitive tapas, care sunt adesea consumate în baruri și cafenele împreună cu o băutură la prânz sau seara devreme. De altfel, o teorie alternativă a locului în care au fost inventate jumările de porc, indică Spania.

Românii iubesc jumările și nu există sărbători de iarnă fără ele pe mese. În plus, în orice restaurant cu specific tradițional românesc, jumările de porc sunt nelipsite. Gospodinele prepară și pastă de jumări, în care bucățile crocante sunt măcinate, aduse la textura de pastă, apoi sunt condimentate cu sare, piper, ceapă și alte mirodenii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bîrlea Raluca (@birlearaluca)

Rețetă de jumări de porc

Ingrediente: 2 kg de piept gras de porc (are un procent de carne aproape egal cu cel de grăsime) sau slănină de porc , 1 lingură de sare grunjoasă, 1-2 linguri de apă, 1 ceapă.

Mod de preparare: Grăsimea de porc pentru jumări se taie fâșii de 3 – 4 cm lățime, apoi, din acestea, se taie cuburi. Acestea se pun într-un vas încăpător, se presară sarea și se frământă, pentru a se pătrunde. Vasul se dă la rece de seara până dimineața (opțional). A doua zi se scurg jumările de lichidul lăsat în vas. Jumările se pun la prăjit într-un ceaun sau un vas cu fund gros, la foc mic spre mediu.

Se adaugă 1-2 linguri de apă și amestecă în ceaun din când în când pentru a se topi grăsimea și a se rumeni jumările uniform. Când jumările devin aurii, iar untura s-a topit de pe ele, se adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi, aceasta oferind o aromă deosebită atât jumărilor cât și unturii. Când ceapa începe să se ardă, se va înlătura. În scurt timp și jumările de porc devin crocante. E momentul să le scoateți cu o spumieră și să le lăsați, într-o sită, la scurs.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre