Simona Ionescu / Redactor Șef

Altfel de rețetă de turtă dulce – medovnici umpluți cu gem și glazură de rom

Altfel de rețetă de turtă dulce – medovnici umpluți cu gem și glazură de rom
Acesta este sezonul turtei dulci, iar rețete noi merită descoperite. Așa e și această rețetă de medovnici umpluți cu gem și glazură de rom, specifică gospodinelor slave.  

Dacă nu ați încercat niciodată medovnici umpluți, e cazul. Acești biscuiți fragezi sunt un altfel de turtă dulce cu umplutură aromată de gem și glazură fină de rom. Prepararea este simplă, iar ingredientele deloc sofisticate. În plus, rețeta poate fi adaptată și pentru vegani.

Ingrediente

* 120 g unt (vegetal)

* 10 g psyllium (2 linguri) sau 2 linguri de semințe de in/chia măcinate

* 120 g apă

* 500 g făină albă de grâu

* 200 g zahăr pudră (plus extra pentru glazură)

* 2 linguri mix de condimente pentru turtă dulce – scorțișoară, nucșoară, coajă de portocale uscată

* 5 g bicarbonat de sodiu (1 linguriță)

* 2 linguri cacao naturală

* un praf de sare

* 75 g îndulcitor lichid (agave, sirop de curmale, miere)

* 1 pahar de gem dens (prună, coacăze, vișine etc.)

* rom pentru glazură

Mod de preparare

Pentru a prepara rețeta, începeți prin a lăsa untul, tăiat cubulețe, să se înmoaie la temperatura camerei. Se amestecă psylliumul sau celelalte semințe cu apa, până obțineți un gel gros. Într-un bol încăpător se combină făina, zahărul pudră, condimentele pentru turtă dulce, bicarbonatul, cacao și sare. Apoi se adaugă untul și se freacă cu vârfurile degetelor în amestecul uscat, până capătă textura nisipului umed.

În acest moment se îcorporează gelul de psyllium, îndulcitorul lichid și se frământă până la obținerea unui aluat nelipicios. Acesta se învelește în folie alimentară și se lasă la frigider peste noapte pentru a se odihni. A doua zi se întinde aluatul pe o suprafață presărată ușor cu făină, într-o foaie de 2–3 mm grosime. Se decupează forme mai mari – rondele, inimioare sau ce preferați – astfel încât să fie ușor de umplut.

Pe fiecare bucată de aluat se pune câte o linguriță de gem dens. Eventual, umeziți marginile cu puțină apă pentru o lipire mai bună, apoi se acoperă cu o altă bucată de aluat și se presează bine marginile cu un cuțit sau cu o furculiță. Coaceți medovnicii într-un cuptor preîncălzit la 200°C timp de 6 – 7 minute. Aveți grijă să nu-i coaceți prea mult, pentru a rămâne moi și pentru a nu se arde.

După coacere, se lasă să se răcorească ușor, apoi, cât încă sunt calzi, se scufundă rapid în rom, se tăvălesc prin zahăr pudră, și din nou, foarte scurt, prin rom. Apoi se lasă să se răcească complet.

Foto: Instagram

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri