Covrigei cu pastă de jumări, savoarea dimineților

Covrigei cu pastă de jumări, savoarea dimineților
Pentru dimineți reci de iarnă, sau pentru baza unor pachete, covrigeii cu pastă de jumări sunt delicioși și consistenți.

Ne plac jumările și le servim cu poftă, mai ales pe cele ușor împănate și cu carne, însă din cele mai grase, care deseori rămân nemâncate, putem pregăti alte bunătăți. Iată o rețetă pentru covrigei cu jumări.

Ingrediente pentru rețeta de covrigei cu pastă de  jumări

2 ouă, 250 g pastă de jumări, 150 g iaurt sau smântână, 500-550 g făină, 1/2 linguriță boia de ardei , 1/2 linguriță chimen măcinat, un praf piper, semințe de chimen pentru decor, un vârf cuțit bicarbonat, 1 linguriță plic praf de copt

Ingrediente pastă de jumări

350 g jumări, 1 ceapă roșie, 3 căței de usturoi, 2 linguri muștar clasic, 1 lingură muștar de Dijon, cu semințe, 1 linguriță boia de ardei afumată, 1 linguriță semințe de chimen

Cum se prepară pasta de jumări

Se începe prin a curăța ceapa și a o toca mai mărunt, iar usturoiul se curăță și se dă pe răzătoare. Apoi se pun în recipientul unui blender, împreună cu jumările, cele două tipuri de muștar și condimentele.

Se procesează toate aceste ingrediente până se obține o pastă omogenă. Pasta de jumări se servește ca aperitiv pe felii de pâine prăjită. Se păstrează la frigider în borcane de sticlă cu închidere ermetică. Este un aperitiv pe care îl regăsim și în restaurante, mai ales în zona Ardealului.

Preparare Covrigei cu pastă de jumări

Din pasta de jumări preparată mai sus putem pregăti și această rețetă, sau putem folosi alte jumări. Punem într-un bol un ou și un albuș iar un gălbenuș îl păstrăm pentru a unge covrigeii înainte de coacere.

Peste ouăle din bol adăugăm condimentele măcinate, iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul, pasta de jumări și amestecăm bine până se omogenizează compoziția. Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt și frământăm un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.

Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl dăm la frigider pentru o oră, apoi în întindem pe masa tapetată cu făină într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Cu o formă specială pentru covrigei, decupăm aluatul și transferăm covrigeii în tava tapetată cu hârtie de copt. Îi ungem cu gălbenușul oprit și presărăm semințe de chimen peste ei, apoi îi coacem la 180 de grade, pentru 15 minute, în cuptorul preîncălzit.

Sursa: Chefi la cuțite

Glühwein, vin fiert în stil nemțesc