Rețeta pe care ungurii o consideră „tezaur național”. Cum se prepară plăcinta cu mac

Rețeta de plăcintă cu mac pe care ungurii o consideră „tezaur național” este delicioasă și, mai ales, simplu de preparat. Dacă nu vreți să obosiți în bucătărie, ceea ce vă recomandăm este să cumpărați un pachet de foi subțiri de plăcintă (filo). Pentru fiecare ruladă veți folosi câte 4 foi. În ceea ce privește distribuția umpluturii, rămâne la latitudinea voastră să faceți plăcintele mai groase sau mai subțiri.
– un pachet de foi de plăcintă subțiri (filo)
– 100 grame unt
– 250 grame mac
– 70 grame zahăr pudră
– 80 grame merișoare uscate (sau stafide)
– coaja unei lămâi (neapărat una ecologică)
– o linguriță de scorțișoară
– 250 ml lapte
Puteți topi direct untul, dar pentru un gust mai bogat și un „șarm” aparte, vă recomandăm să faceți untul brun, adică să-l țineți la cald mai mult. Încălziți untul la foc mic și amestecați-l constant, până capătă o culoare maronie. Mărunțiți merișoarele sau stafidele în robotul de bucătărie și amestecați-le cu macul, scorțișoara și coaja de lămâie.
Încălziți laptele împreună cu zahărul pudră, iar când laptele ajunge aproape la punctul de fierbere, adăugați macul, coaja de lămâie, merișoarele (sau stafidele) și scorțișoara. Amestecați și lăsați să se răcească. Între timp, ingredientele uscate vor absorbi tot laptele, rezultatul fiind o pastă consistentă de mac.
Așezați patru foi de plăcintă una peste alta, unse între ele cu untul brun. Puneți umplutura pe marginea foilor, rulați-le și ungeți totul cu untul brun rămas. Dați la cuptor la 190 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute.
Semințele de mac conțin aproximativ 21% proteine, fiind astfel o sursă excelentă de proteine vegetale pentru cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană. Corpul nostru are nevoie de proteine pentru a construi și repara celulele și țesuturile corpului. Macul conține și acizi grași polinesaturați care ne protejează de bolile cardiovasculare.
Compoziția sa reduce nivelurile de trigliceride și colesterol „rău” (LDL) în sânge. Omega-9 din mac favorizează creșterea colesterolului „bun” (HDL), iar Omega-6 menține sănătatea arterială, favorizând controlul tensiunii arteriale. Prin urmare, semințele de mac au grijă de inima noastră. Totodată, macul este bogat în fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook