Simona Ionescu / Redactor Șef

Reţeta pentru chec pufos cu cacao și cu nucă

Reţeta pentru chec pufos cu cacao și cu nucă
Checul este un desert iubit și de copii și de adulți. Gospodinele îl preferă pentru că se face foarte simplu și nici nu este scump.

Un desert extrem de simplu şi mereu la îndemnă este checul pufos. Însă, trebuie respectate câteva reguli pentru ca să iasă pufoas.

Reţeta pentru chec pufos cu cacao

Oricine poate face chec, dar ca să iasă pufos și aromat gospodina trebeuie să știe câteva secrete din bucătărie.

Ingrediente

  • 5-6 ouă
  • 200g de făină
  • 200 g zahăr
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1/2 esenţă vanilie
  • fulgi de migdale, alun, nuci/cocos (pentru decor)

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat împreună cu un praf de sare cu un mixer, până ce se fac spumă tare.

Se adaugă zaharul şi zahărul vanilat şi se mixează până ce spuma devine lucioasă şi fermă.

Se amestecă gălbenuşurile cu cele 4 linguri de ulei, turnând câte puţin, apoi se pun peste albuşuri şi se amestecă uşor, fără mixer.

Praful de copt se amestecă cu făina şi se toarnă în ploaie, câte puţin, peste albuşuri. Cu o spatulă, se fac mişcări largi şi uşoare, ca aluatul să nu scadă în volum.

Se pune aluatul într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt, păstrând aproximativ 1/4 din aluat.

În aluatul rămas în bol amestecă, pui cele 2 linguri de cacao combinată cu puţină apă caldă, cât să arate ca o pastă.

Peste aluatul din formă îl pui şi pe cel rămas, şi cu o scobitoare amesteci aluatul cu cacao în aluatul de culoare albă, ca să iasă un chec marmorat.

Se verifică după 10-20 minute, în funcţie de cuptor şi de culoarea checului. Se face testul cu scobitoarea, dacă iese curată din centrul prăjiturii, checul este gata.

Se pudrează cu zahăr pudră, alune sau nuci, sau se serveşte simplu.

Chec pufos cu nucă

Puteți să îmbunătățiți rețeta pentru chec cu cacao și să puneți și nuci.

Ingrediente

  • 200 g zahăr, 8 ouă, 2 linguri de ulei, 1 cană de făină, 200 g nuci tocate mărunt.

Mod de preparare

Batem cu mixerul albușurile spumă, adăugăm zahărul și mixăm în continuare. După ce devine mai vâscoasă compoziția, adăugăm gălbenușurile, uleiul și făina. Continuăm să mixăm până se amestecă bine ingredientele. Pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt, punem compoziția obținută în tavă, după care punem nucile pe deasupra și băgăm tava la cuptor, pe care l-am încins în prealabil la 200 grade, pentru cca-40-50 minute.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre