Simona Ionescu / Redactor Șef

Sărmăluțele în foi de viță sunt pe cale de dispariție pentru că gospodinele nu mai știu să le facă. Iată rețeta originală!

Sărmăluțele în foi de viță sunt pe cale de dispariție pentru că gospodinele nu mai știu să le facă. Iată rețeta originală!
Nu vă este dor de tradiționalele noastre sărmăluțe în foi de viță? Din păcate, tot mai puține gospodine prepară aceste bunătăți, cât despre restaurante nici nu intră în discuție. Preparatul a ajuns să fie pe cale de dispariție din cauză că rețeta preparării lor e tot mai rară și, mai mult, a căpătat o reputație ca în povestea cu vulpea și cu strugurii acri.

Sărmăluțele în foi de viță au primit o nemeritată reputație de „preparat greu de făcut”, ca în povestea vulpii care nu ajungea la struguri și a pretins că sunt acrii. În realitate, nu e nimic complicat și, dacă aveți un robot de bucătărie care să vă toace rapid legumele, timpul de preparare e similar cu cel al preparării unei ciorbe.

Ingrediente rețetă sărmăluțe în foi de viță:

1 kg carne de porc mărunțită sau amestec de carne porc-vită
1/2 kg orez
1-2 cepe mari, tocate mărunt
1 morcov ras
1 ardei gras tocat mărunt
1 cap de varză murată
1 legătură de mărar și pătrunjel tocat
1 ou
Foi de viță (murate sau proaspete)
2 linguri mari de bulion de roșii
Sare și piper (inclusiv boabe) după gust
Ulei de floarea soarelui, pentru călit

Pregătirea frunzelor de viță:

Dacă folosești foi de viță din murături, spală-le bine sub apă rece pentru a îndepărta excesul de sare.
Dacă folosești foi de viță proaspete, opărește-le rapid în apă clocotită pentru a le înmuia și pentru a face rularea mai ușoară.
Călește ceapa în ulei până devine aurie.

Pregătirea amestecului pentru umplutură:

Într-un bol mare, amestecă energic carnea tocată cu orezul, ceapa călită, morcovul ras, ardeiul gras, mărarul, pătrunjelul, oul, bulionul de roșii, sare și piper.

Rularea sărmăluțelor:

Pregătește fiecare foiță de viță și așază o cantitate mică de amestec de carne în centrul fiecăreia.
Rulează frunza de viță astfel încât să acoperi amestecul de carne, iar sarmalele să fie compacte, împingând marginile în interior.

Important! Chiar dacă foaia permite, e bine să le faceți mici ca dimensiuni, nu ca cele din varză murata, pentru o preparare optimă, în profunzime.

Așează sarmalele într-o oală mai adâncă, adăugând straturi alternative de varză murată, pentru un gust mai intens.
Adaugă apă suficientă pentru a acoperi sarmalele.

Pune oala pe foc și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore sau până când carnea și orezul sunt gătite.

Sarmalele în foi de viță pot fi servite alături de smântână sau mămăligă.

Poftă bună!

Sărmăluțele în foi de viță, preparat tradițional românesc?

Sarmalele în foi de viță au o origine veche și sunt răspândite în mai multe culturi culinare din Europa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu. Originea exactă a sarmalelor în foi de viță este dificil de determinat din cauza faptului că felul de mâncare s-a răspândit și s-a dezvoltat în diferite regiuni de-a lungul istoriei.

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”

Cu toate acestea, sarmalele în foi de viță sunt adesea asociate cu bucătăria tradițională a popoarelor din Balcani și zona mediteraneană. Fiecare cultură are propriile sale tradiții și metode de preparare, iar umplutura poate include carne, orez, legume și diverse condimente, oferindu-le un gust specific fiecărei regiuni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre