Din ce cauză a murit Mihail Gorbaciov

Din ce cauză a murit Mihail Gorbaciov
Ultimul președinte al Uniunii Sovietice - URSS - a murit în Spitalul Central din Moscova. Avea 91 de ani și se chinuia de mai mult timp prin spitale din cauza bolilor.

De mai mulți ani se știa în rândul apropiaților că fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov suferă de o boală a rinichilor, care, în acest an, s-a agravat. Infoactual.ro a scris în luna iunie un articol despre suferința lui Gorbaciov.
Purtătorul de cuvânt al Fundației Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a declarat atunci că Gorbaciov a fost supus unui tratament de câțiva ani din cauza unor probleme renale, inclusiv dializă. El nu a comentat, însă, gravitatea stării fostului președinte de stat.

Vestea bolii fostului lider vine pe fundalul criticilor aduse lui Vladimir Putin, cu referire la reconstrucția URSS, prin primul pas deja făcut și anume invadarea Ucrainei, scrie Infoactual.ro.

„Știți ce caracter am, sunt hotărât să lupt, să trăiesc”, a declarat Gorbaciov, la spitalizarea anterioară, pentru agenția Interfax. Totodată, potrivit mass-media din Rusia, Mihail Gorbaciov suferă și de diabet.

Ascensiunea lui Gorbaciov

Gorbaciov și-a câștigat o reputație solidă ca politician energic și informat. Stilul său activist se opunea majorității liderilor îmbătrâniți de la Kremlin.

Ascensiunea politică a lui Yuri Andropov după moartea lui Leonid Brejnev, în ianuarie 1980, a întărit foarte mult poziția lui Gorbaciov. Ambii erau nerăbdători să lase în urmă practicile depășite și ineficiențele economiei fostei URSS.

În 1985, Mihail Gorbaciov a preluat puterea, moment în care a introdus un spirit proaspăt în prăfuitul Kremlin. Tânăr, plin de energie, căsătorit cu Raisa, o femeie atractivă, stilată și educată, a reprezentat o nouă generație de leaderi sovietici.

La scurt timp după preluarea puterii, Gorbaciov și-a asumat rolul de om din popor, ieșind tot mai des în stradă, împărțindu-și opiniile și discutând cu oamenii.

A fost aplaudat , dar și urât pentru politica pe care a dus-o

Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, iar în 1996, a participat la alegerile prezidenţiale din Rusia. A obţinut doar 1% din voturile exprimate, fiind acuzat de distrugerea URSS. De altfel, în timpul turneului electoral, el a primit un pumn în faţă de la un necunoscut.

Mulți ruși îl consideră principalul responsabil pentru disoluția URSS, ceea ce Vladimir Putin a numit „cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea”. Nostalgicii ruşi ai comunismului l-au acuzat de trădare.

În realitate, Gorbaciov a dorit să supraviețuiască sistemul comunist, însă forțele conservatoare l-au dat jos înainte ca el să pună în practică reformele pe care le gândise.