Din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este un moment plin de tradiții și obiceiuri.

Din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este un moment plin de tradiții și obiceiuri.
Pe lângă delicioșii mucenici care se mănâncă pe 9 martie, se obișnuiește să fie consumate 40 sau 44 pahare mici cu vin.

Intrarea în Postul Paștelui începe cu o zi extrem de importantă în calendarul ortodox: Lăsata Secului.

9 martie, Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea spor la bani

Potrivit tradiției, de sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia, gospodinele obișnuiesc să împartă fasole, nuci, poame și alune. De asemenea, în această zi toată lumea trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Pentru a ține bolile departe, se obișnuiește să fie aprinse focuri în curți, în fața caselor sau pe câmp, iar copiii vor sări peste acestea.

De asemenea, femeile trebuie să ia din cenușa focurilor și să presară de jur împrejurul gospodăriei. În acest fel, se crede că locuința va fi protejată de șerpi. În această zi sunt purificate și animalele, prin stropite cu agheasmă.

Se împart 40 de nuci frumoase

Bătrânii amintesc de o tradiție care se spune că aduce mulți bani în buzunarele celor care o păstrează cu sfințenie. În acest sens, bărbații mănâncă semințe pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin vor folosi o lingură de semințe. Se folosesc doar semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.

Pentru o căsnicie frumoasă și lipsită de griji, e bine ca pe 9 martie să fie împărțite 40 de nuci perfecte în coajă, tinerilor căsătoriți. Potrivit unei vechi superstiții, e bine să porniți plugul de ziua sfinților 40 de Mucenici. Se spune că orice e semănat pe 9 martie, va rodi 40 de ori mai mult.

Ce nu aveți voie să faceți

Pentru a avea spor în casă, nu dați bani cu împrumut pe 9 martie. Cine nu respectă marea sărbătoare, se spune că va fi bolnav pentru o perioadă de 40 de zile. În această zi nu se muncește, nu se spală haine, nu se face curățenie și nu aveți voie să vă certați cu nimeni. În caz contrar, veți avea necazuri tot anul.

Sursă foto: dcnews