Doi români urcă cel mai periculos munte din lume. Niciun conațional nu a avut curajul lor

Doi români urcă cel mai periculos munte din lume. Niciun conațional nu a avut curajul lor
Alpiniștii Horia Colibășanu și Marius Gane vor face din nou echipă cu slovacul Peter Hámor pentru un obiectiv important în Nepal. Ei încearcă prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8586 m). Acesta este al treilea vârf ca înălțime de pe planetă și e considerat cel mai periculos munte din lume. Din acest motiv niciun alt român nu s-a încumetat să îl escaladeze. Nimeni nu a fost așa de  curajos.

„Voi pleca în 5 aprilie 2022 spre Nepal, pentru a începe o nouă expediție în Himalaya, pe Kanchenjunga, singurul munte de peste 8000 de metri neatins de români.

Este al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8586 m.) și reprezintă o provocare pentru alpinismul din România. Pentru a atinge acest obiectiv, voi face din nou echipă cu Marius Gane și slovacul Peter Hámor, după ce anul trecut am fost împreună pe Dhaulagiri”, a dezvăluit Horia Colibășanu.

Cum va decurge expediția

Alpinistul timișorean a dezvăluit și cum  va decurge expediția. „Vom începe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge în tabăra de bază, la 5200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traversează o zonă sălbatică și izolată din Himalaya, la granița dintre Nepal și India. Expediția e programată să dureze două luni.

În jurul datei de 20 mai se preconizează o fereastră de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci avem timp să ne aclimatizăm și să echipăm ruta. Kangchenjunga este un munte foarte înalt. Are cu doar 25 de metri mai puțin decât K2, însă e la fel de dificil ca structură. Distanța dintre ultima tabără și vârf este foarte mare”, a mai spus alpinistul.

Horia Colibășanu se reîntâlnește cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima sa încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.

Colibășanu și Gane, vedetele alpinismului românesc

Expediţia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. Cei doi români care pornesc în expediție sunt adevărate vedete naționale și internaționale în acest sport.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” urcați.

Stomatolog de profesie, Horia Colibășanu este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annapurna (8.091 m, în 2010), K2 (8.611 m, în 2004), Dhaulagiri (8.167 m, în 2007) și Shishapangma (8.013 m, în 2014), toate din Himalaya, toate de peste 8.000 de metri, toate incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume, toate fără să folosească oxigen suplimentar și fără să fie ajutat de șerpași.

E singurul român căruia British Alpine Club i-a acordat distincția „Spirit of Mountaineering”, (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Everestul a devenit al optulea vârf de peste 8.000 m din palmaresul sportivului. E și o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur. În 2014, Horia Colibășanu a cucerit vârful K2 (8.611 m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și tot fără șerpași. Apoi a mai cucerit Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), și Lhotse (8.516 m).

Cine este partenerul de escaladă al lui Colibășanu

Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediție integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 m., Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 m.) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 m. diferență de nivel).

Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeș (zona Făgăraș Sud).

Muntele locuit de un zeu ostil

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de „vârf neatins”. Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români. Muntele este încărcat de legende, fiind considerat lăcașul unui zeu ostil, credință întărită de vremea imprevizibilă și avalanșele frecvente.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile, senine, poate fi văzut și de la 110 kilometri depărtare, din India.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 arată că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce au murit pe traseu. După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediție britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reușită. În plus, din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui, considerat sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Sursa foto: Horia Colibășanu, Pixabay, Instagram

Recomandarile noastre