Doliu în lumea artelor plastice. O mare artistă a plecat la îngeri

Doliu în lumea artelor plastice. O mare artistă a plecat la îngeri
Lumea artistică este în doliu. O mare creatoare plastică a trecut la cele veșnice. A fost, dincolo de actul de creație, un om minunat, cald și generos.

Marieta Pamfil, mare artist plastic, bijutier, dar și un om cald și generos, membru al Uniunii Artistiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, a încetat din viață. Născută în anul 1946, Marieta Pamfil este autor de lucrări decorative speciale, cu o carieră bogată ce constă în numeroase expoziţii personale şi participări la saloane de artă plastică. Artista a fost prezentă cu lucrări reprezentative în colecţii naţionale şi internaţionale. A trăit şi a creat în studio-ul său din Timișoara.

Marieta Pamfil a fost de-a lungul vieții și un colaborator extrem de apropiat al Muzeului Național al Banatului. Din această postură a contribuit la realizarea mai multor expoziții organizate de instituție.

”Cu suficiente grade de libertate, Marieta Pamfil edifică un stil în care graţia decorativă asociază evocări, stări poetice, concepte filozofice  chiar, – în exprimări fragmentare, cu trăsături specifice limbajului artistic pur. În opera Marietei Pamfil se ating astfel, simplu şi ”frumos”, implicit estetic, coordonatele epurate şi expresive ale unui joc decorativ rafinat, desfăşurat în sine, chiar  dacă finalitatea destinată este cea a unei ”frumuseţi aplicate”.

Titlurile lucrărilor se acordă cu cromatica şi ritmul obiectelor, cu graţia detaliilor. Ele evocă anotimpuri, alteori istorie, adesea stări, concepte sau locuri. Privitorul este în acest fel orientat, fără a fi tulburat, spre o focalizare a percepţiei”, spunea despre artistă colegul său de breaslă, Ciprian Radovan ( Leitmotiv cu  Marieta Pamfil, în Podoabe. Marieta Pamfil, Timişoara, Fundaţia Triade, 2011)

Oricine s-a intersectat cu opera Marietei Pamfil știe că lucrările sale rămân în mintea privitorului, spaţiul plastic rămâne deschis iar amintirea sa rămâne vie în sufletul nostru. Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 iunie, ora 11, la Cimitirul Stuparilor din Timişoara.