Doliu în Maramureș. Cel mai cunoscut cântăreț de muzică populară s-a stins

Doliu în Maramureș. Cel mai cunoscut cântăreț de muzică populară s-a stins
Cel mai cunoscut cântăreț de muzică populară din Maramureș, care era îndrăgit de toți românii, a murit noaptea trecută. Cântăreţul de muzică populară Nicolae Sabău a decedat în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 91 de ani.

Artistul era internat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare, fiind infectat cu noul coronavirus. Datorită vârstei înaintate, el a făcut o formă severă de COVID-19 și nu a mai putut fi salvat.  Anunţul a fost făcut de apropiaţi ai familiei pe pagina de socializare.

 A moștenit harul cântului de la mama sa

Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii din Cicârlău era convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseța locul pe unde trecea, pentru a alina dorul și durerile sufletești ale neamului din care își trage seva și își hrănește destinul. Născut într-o familie de țărani, cu 9 copii, a cunoscut greutățile vieții încă de mic, crescând în dragoste pentru muncă.

Păscând vitele și bivolii preotului din sat ori trudind la morărița Verdeș, Nicolae Sabău adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă. „Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri”, povestea artistul cu nostalgie.  De la ea a primit darul cântului și a devenit celebru performând, decenii, muzica populară a plaiurilor natale.

Și-a donat casa comunității, și a făcut-o muzeu

Artistul a fost internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare, unde a fost confirmat pozitiv, iar în cursul zilei de luni a fost transferat la Spitalul Suport TBC Baia Mare.
Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice. Nicolae Sabău a fost şi primar în perioada 2004 – 2008, în localitatea sa natală.

Sursa foto: Facebook

Ce spune medicul român după ce l-a vaccinat pe premierul Benjamin Netanyahu