Artistul era internat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare, fiind infectat cu noul coronavirus. Datorită vârstei înaintate, el a făcut o formă severă de COVID-19 și nu a mai putut fi salvat.  Anunţul a fost făcut de apropiaţi ai familiei pe pagina de socializare.

 A moștenit harul cântului de la mama sa

Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii din Cicârlău era convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseța locul pe unde trecea, pentru a alina dorul și durerile sufletești ale neamului din care își trage seva și își hrănește destinul. Născut într-o familie de țărani, cu 9 copii, a cunoscut greutățile vieții încă de mic, crescând în dragoste pentru muncă.

Păscând vitele și bivolii preotului din sat ori trudind la morărița Verdeș, Nicolae Sabău adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă. „Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri”, povestea artistul cu nostalgie.  De la ea a primit darul cântului și a devenit celebru performând, decenii, muzica populară a plaiurilor natale.

Și-a donat casa comunității, și a făcut-o muzeu

Artistul a fost internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare, unde a fost confirmat pozitiv, iar în cursul zilei de luni a fost transferat la Spitalul Suport TBC Baia Mare.
Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice. Nicolae Sabău a fost şi primar în perioada 2004 – 2008, în localitatea sa natală.

Sursa foto: Facebook

Ce spune medicul român după ce l-a vaccinat pe premierul Benjamin Netanyahu

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp