Doliu mondial. A murit un om legendar, al cărui record greu va fi doborât vreodată

Doliu mondial. A murit un om legendar, al cărui record greu va fi doborât vreodată
Cosmonautul Valeri Vladimirovich Polyakov, cel care deține recordul de timp petrecut în cosmos, după ce a stat mai mult de un an zile la bordul staţiei spaţiale ruseşti Mir, a murit la vârsta de 80 de ani.

Valeri Vladimirovich Polyakov este o adevărată legendă între călătorii spațiali. El a petrecut 437 de zile, între ianuarie 1994 şi martie 1995, la bordul staţiei spaţiale ruseşti Mir. Pentru a ajunge acolo, el și colegul lui au avut de parcurs o călătorie de două zile în spațiu. Pe durata șederii la bordul Mir, stația spațială a orbitat Pământul de peste 7.000 de ori.

Este amintit că, la revenirea pe Pământ, după mai bine de un an petrecut în spațiu, Valeri Vladimirovich Polyakov a refuzat să fie transportat pe brațe din capsula Soyuz, o practică obișnuită pentru readaptarea la gravitație.

Celebrul cosmonaut a ieșit singur și a mers către un vehicul de transport din apropiere. Prin gestul său, Polyakov, la bază medic, a dorit să demonstreze că organismul uman poate traversa cu brio perioadele lungi de ședere în spațiu și că se poate adapta imediat la forța gravitațională. Anterior, Polyakov a mai petrecut 288 de zile în spațiu, într-o misiune din anii 1988-1989.

Medicul devenit cosmonaut s-a stins din viață de bătrânețe

Toată cariera sa profesională a orbitat în jurul stației spațiale. Cosmonautul a trăit şi a lucrat pe staţia orbitală Mir – scoasă din uz în 2001 – timp de 437 de zile, 17 ore şi 58 de minute, ceea ce reprezintă un record absolut pentru durata unei singure misiuni în spaţiu. Poliakov a participat la două expediţii spaţiale cu o durată totală de 678 de zile, 16 ore şi 33 de minute, potrivit EFE.

Cosmonautul s-a născut pe 27 aprilie 1942 la Tula. În anul 1965 el a absolvit ca şef de promoţie Institutul Medical Sechenov şi a primit diploma de medic. Între 1978 şi 1979, Polyakov a urmat o pregătire generală în domeniul spaţial la Centrul de pregătire a cosmonauţilor Gagarin. Anunțul Roscosmos nu precizează și cauza morții celebrului cosmonaut Valeri Poliakov, scrie AP.

Sursa foto: Nasa