Simona Ionescu / Redactor Șef

Dovleac umplut – un preparat cremos cum nu ați mai gustat. Rețetă rară

Dovleac umplut – un preparat cremos cum nu ați mai gustat. Rețetă rară
Dovleacul portocaliu este un deliciu al toamnei de care  ne bucurăm peste iarnă, pentru beneficiile pe care le aduce organismului.

Așa cum știți, dovleacul nu este folosit doar în plăcinte, ci se poate include perfect în meniu. Din dovleacul portocaliu se prepară supe creme, salate, dar și alte garnituri sau feluri principale de mâncare. Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene și antidiabet. E bine să îți faci provizii pentru iarnă din toate sortimentele de dovleac şi să pui la uscat seminţele acestuia.

Consumat în mod regulat, dovleacul ține colesterolul sub control și susține un echilibru al greutății corporale, ajutând în curele de slăbire, favorizează digestia și previne depunerile de grăsime, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului, în special a cancerului de colon, protejează creierul și susține sistemul nervos. În plus, îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător prin aportul de zinc și fosfor, este energizant și reduce oboseala.

Ingrediente pentru dovleac umplut

3-4 dovleci de mici dimensiuni

Sos: miezul, fără sâmburi, de la dovleci,

Jumătate din lichidul unei conserve cu năut

2 linguri de tahini

1 linguriță de oțet de cidru de mere

1 lingură mare de muștar

Umplutură: 1-2 linguri de ulei de măsline extra virgin

1 ceapă mare

4 căței de usturoi

400 g de ciuperci

1 linguriță de sare

piper negru

o conservă și jumătate de năut

1 lingură de arpagic uscat

1 buchet mic de pătrunjel

Mod de preparare

Se prăjesc jumătățile de dovleac în cuptorul preîncălzit la 200C  (ventilator) timp de 45-50 de minute, până când se înmoaie și se poate extrage miezul foarte ușor, cu lingura. Pentru a realiza sosul, se blendează ingredientele menționate. Folosiți miez din dovlecii copți.

La foc mediu, se prăjește ceapa în ulei până se înmoaie, se adaugă usturoiul și se gătește încă 2 minute, urmat de ciupercile tăiate cubulețe, sare și piper, se lasă să se gătească cu capacul timp de 5 minute, se amestecă și se adaugă năutul, sosul și ierburile – se ajustează condimentele după gust. Adăugați umplutura de năut înapoi în dovleci și savurați.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre