Simona Ionescu / Redactor Șef

Drumul de gheață, singurul unde cea mai important regulă de circulație este interzisă

Drumul de gheață, singurul unde cea mai important regulă de circulație este interzisă
O experiență de-a dreptul de neuitat poate fi o călătorie pe gheață. În Estonia, poți merge 25 de kilometri doar pe apă înghețată, fiind cel mai lung drum de acest fel din Europa.   

Cei 25 de kilometri leagă insula Hiumaa de partea continentală a Estoniei. De altfel, călătoriile pe gheață fac parte din cultura estoniană. Cavalerii teutoni au făcut-o călare în drumul lor spre insule în secolul al XIII-lea, sătenii au folosit gheața groasă pentru a aduce provizii de pe continent și chiar și animalele sălbatice, precum urșii, elanii și lupii, au folosit-o pentru a se deplasa spre și dinspre insule, în căutare de hrană, conform incredibila.ro.

Drumul de gheață, singurul unde cea mai important regulă de circulație este interzisă

Chiar și în ziua de azi, gheața rămâne o modalitate mai ieftină și mai convenabilă de a te deplasa, cel puțin în comparație cu plata unei călătorii cu feribotul.

Reguli pentru a putea merge pe drumul de gheață

Cei care doresc să se aventureze pe acest drum trebuie să știe că aici există câteva reguli de circulație speciale: nu ai voie să porți centura de siguranță și nici să conduci cu o viteză între 25 și 40 de kilometri pe oră. Mai mult, sunt interzise circulația după apus și oprirea autovehiculului pe drumul înghețat. Mașinile trebuie să mențină o distanță minimă de cel puțin 250 de metri între ele și să intre pe drumul de gheață la intervale de cel puțin trei minute.

În timpul iernii, când gheața devine suficient de groasă și de dură, zilnic circulă sute de vehicule pe cel mai lung drum de gheață din Europa.

Regulile de circulație, explicate

În primul rând, trebuie să conduci cu o viteză mai mică de 25 km/h, sau mai mare de 40 km/h, deoarece, dacă conduci prea mult timp la viteze cuprinse în acest interval, se presupune că gheața se poate crăpa. Se pare că anvelopele și mișcarea mașinii creează vibrații similare cu unda de prova a unui vapor, iar dacă se continuă prea mult timp, unda devine suficient de puternică pentru a sparge gheața și a-i trimite pe șoferi la moarte, în apa foarte rece.

Mulți localnici spun că avertismentul privind vibrațiile are la bază doar un mit, însă cel mai bine este pentru siguranța fiecăruia să nu fie contestat. Riscul de a muri înecat sau din cauza hipotermiei este cât se poate de real.

Purtatul centurii de siguranță nu este obligatoriu tot din motive de siguranță. În cazul în care gheața cedează, trebuie să ieși cât mai repede din mașină.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre