O felie de pâine cu gem sau clătite umplute cu dulceață. Nu de trandafiri sau gutui, ci din morcovi. Uite două rețete inedited. Merită să încercați.

Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite

Este important să cumpărați morcovii din piață. La țăran, este mai aromat și gustos.

Dulceață de morcovi

Această rețetă ste similar cu oricare altă rețetă de dulceață.

Ingrediente

  • 1 kg morcovi
  • 4 lămâi
  • 1 1/2 kg zahăr
  • 30 g sare.

Mod de preparare

Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. Când s-au înmuiat, se scot din apa sărată.

Lămâile se spală şi apoi se taie bucăţele, cu tot cu coajă. Este bine să li se scoată sâmburii în prealabil.

Se amestecă feliile de morcovi fierţi cu bucăţelele de lămâie şi se pun împreună la fiert într-o oală de 3 litri cu un litru de apă. Se adaugă zahărul şi se fierbe dulceaţa până devine vâscoasă.

După ce a fiert, când este încă fierbinte, dulceaţa se pune în bor­cane. Pentru a-i accentua gustul, se pot pune în borcan bucăţele mici de morcov fiert. Se închid apoi borcane­le bine şi se înfăşoară în prosoape. Se lasă la răcit timp de 12 ore. Nu uitați să puneți sub borcane metal (cuțite) ca să nu se spargă când puneți dulceața fierbinte.

Atunci când se serveşte, dulceaţa poate fi decorată cu frunze de mentă.

Gem de morcovi

Nu este mare diferență față de dulceața de morcovi, doar modul de preparare diferă.

Ingrediente

  • 1,2 kg morcovi
  • 100 g ghimbir
  • 1 kg zahar
  • 1 lamâie.

Mod de preparare

Se curăţa morcovii sau se spală foarte bine, se trec prin razatoare și se cântaresc. Ar trebui sa fie un kilogram de morcovi pentru care se va folosi aceeași cantitate de zahar.

Într-o cratiţă se pun morcovii și zahărul, sucul filtrat al lamâiei și coaja rasă.  Se pune apa exact cât să acopere ingredientele și se dă la fiert.

Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră, iar când sucul s-a închegat, se adaugă ghimbirul ras.

Se stinge focul și se pune gemul în borcane calde care se lasă complet să se răcească.

Pentru un gust aparte, unele gospodine pun și o conservă de 400 de grame de ananas, nuci mărunțite ori o portocală.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp