Simona Ionescu / Redactor Șef

Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite

Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite
Ce nu știu să gătească femeile din țara noastră? În loc să îi pună în ciorbă, au găsit în morcovi un ingredient delicios pentru gem și dulceață. În zilele noastre, pun și nucă, portocală și ananas pentru un deliciu.

O felie de pâine cu gem sau clătite umplute cu dulceață. Nu de trandafiri sau gutui, ci din morcovi. Uite două rețete inedited. Merită să încercați.

Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite

Este important să cumpărați morcovii din piață. La țăran, este mai aromat și gustos.

Dulceață de morcovi

Această rețetă ste similar cu oricare altă rețetă de dulceață.

Ingrediente

  • 1 kg morcovi
  • 4 lămâi
  • 1 1/2 kg zahăr
  • 30 g sare.

Mod de preparare

Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. Când s-au înmuiat, se scot din apa sărată.

Lămâile se spală şi apoi se taie bucăţele, cu tot cu coajă. Este bine să li se scoată sâmburii în prealabil.

Se amestecă feliile de morcovi fierţi cu bucăţelele de lămâie şi se pun împreună la fiert într-o oală de 3 litri cu un litru de apă. Se adaugă zahărul şi se fierbe dulceaţa până devine vâscoasă.

După ce a fiert, când este încă fierbinte, dulceaţa se pune în bor­cane. Pentru a-i accentua gustul, se pot pune în borcan bucăţele mici de morcov fiert. Se închid apoi borcane­le bine şi se înfăşoară în prosoape. Se lasă la răcit timp de 12 ore. Nu uitați să puneți sub borcane metal (cuțite) ca să nu se spargă când puneți dulceața fierbinte.

Atunci când se serveşte, dulceaţa poate fi decorată cu frunze de mentă.

Gem de morcovi

Nu este mare diferență față de dulceața de morcovi, doar modul de preparare diferă.

Ingrediente

  • 1,2 kg morcovi
  • 100 g ghimbir
  • 1 kg zahar
  • 1 lamâie.

Mod de preparare

Se curăţa morcovii sau se spală foarte bine, se trec prin razatoare și se cântaresc. Ar trebui sa fie un kilogram de morcovi pentru care se va folosi aceeași cantitate de zahar.

Într-o cratiţă se pun morcovii și zahărul, sucul filtrat al lamâiei și coaja rasă.  Se pune apa exact cât să acopere ingredientele și se dă la fiert.

Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră, iar când sucul s-a închegat, se adaugă ghimbirul ras.

Se stinge focul și se pune gemul în borcane calde care se lasă complet să se răcească.

Pentru un gust aparte, unele gospodine pun și o conservă de 400 de grame de ananas, nuci mărunțite ori o portocală.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre