Dumitru Gorzo deschide o nouă expoziție la Timișoara

Dumitru Gorzo deschide o nouă expoziție la Timișoara
După mai bine de patru luni în care a creat în generosul spațiu al Garnizoanei Timișoara - care i-a fost în tot acest timp atelier temporar - artistul vizual Dumitru Gorzo aduce în fața publicului, noile creații. „Forme noi” este titlul expoziției semnate Gorzo, al cărei vernisaj are loc miercuri, 26 octombrie, la ora 18.00.

„Am deschis porțile acestui atelier temporar în iunie 2022. Pe toată perioada locuirii mele artistice în acest spațiu, timișorenii au avut ocazia să asiste la căutările, eșecurile și eventualele reușite ce constituie viața unui atelier de artist. Acum pun laolaltă toate lucrările care au crescut în acest spațiu și le ofer spre… vedere publicului, într-o expoziție.

Lucrările de față sunt rezultatul unor ani de muncă și căutări. Deși executate pe durata a aproximativ patru luni, în fosta Comenduire a Garnizoanei Timișoara, și având o relație directă cu orașul și clădirea în care s-au materializat, le văd ca pe o suită de concluzii și ca pe un punct de întâlnire. Un nod în biografia mea artistică”, spune Dumitru Gorzo.

Dumitru Gorzo e unul dintre cei mai bine cotați artiști români

Artistul născut în Maramureș trăiește în București și Brooklyn, New York.  În present unul dintre cei mai bine cotați artiști români, Gorzo a declarant într-un interviu pentru Știri pentru copii că pentru a trăi din artă trebuie să îți dorești cu adevărat acest lucru și să îți asumi anumite riscuri. Această meserie, cea de artist vizual sau artist plastic, nu este una deloc stabilă. Poți să ai perioade în care o duci foarte bine și poți să ai perioade în care „duci lipsuri crunte”.

Chiar și în prezent, după atâția ani de experiență, Dumitru Gorzo încă are perioade în care pare că nu se întâmplă nimic. Gorzo a vândut primele lucrări târziu, ani buni după terminarea facultății. În interviu, Dumitru Gorzo a mai povestit că a devenit cu adevărat independent financiar din artă, abia la 10 ani de la finalizarea facultății, în jurul vârstei de 32 de ani. El a concluzionat însă că procesul a fost unul natural. Deși nu și-au propus în mod special să ajungă în acest punct, prin anumite conjuncturi și prin multă muncă a reușit să trăiască din propriile creații artistice.

Expoziția „Forme noi” rămâne deschisă, în Garnizoana Timișoara, până în 25 ianuarie 2023. Evenimentul este desfășurat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design Timișoara. „Cu siguranță, azi, noile sculpturi ale lui Gorzo sunt printre cele mai proaspete, puternice și semnificative, din perspectivă formală. Ele alarmează și dezarmează, intimidează și impun – poate sunt chiar fantomatice și fantasmagorice – dar și extrem de încântătoare, mistic-bizare, și nemaipomenit, sălbatic de vii”, arată Paul D’Agostino galerist și curator american.