Un nou cutemur cu magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în zona Olteniei, mai exact în județul Gorj, luni, 13 februarie, la ora 16:58. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter. Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime 15 km, în zona Oltenia-Gorj, zonă care e cunoscută pentru cutremure între 4 și 5 grade pe aceeași scală.
Undele seismice au fost simțite în mai multe localități din sudul țării, la Craiova, Pitești, Târgu Jiu, Timișoara. De asemenea, unda seismică a fost resimțită și în Sibiu și la Brașov. Cel mai apropiat municipiu de epicentrul cutremurului a fost Târgu Jiu ( 14 km).
Cutremurul a fost urmat de o replică ce a avut intensitatea de 3 grade pe scara Richter. S-au primit apeluri la 112 în Drobeta Turnu Severin, de la oameni panicați. Mesaje Ro-Alert nu au existat, deși se știe că este o zonă seismică
Cel mai puternic, seismul s-a simțit în Valea Jiului. La Vulcan, oamenii au semnalat că le-au căzut tablouri de pe pereți, obiecte de prin casă.
Situația seismică din România
În România, au loc destul de frecvent cutremure de pământ, țara noastră fiind considerată cu un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter. Zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.
Conform fizicienilor, seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.
Statistic, până acum, cutremure cu magnitudinea 6 și peste au apărut în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook