Unii oameni economisesc în conturi bancare, alții în aur. Unii pur și simplu strâng bani la plic sau la saltea. Întrebarea este cam câți „bani albi pentru zile negre” ar trebui să avem pentru a fi liniștiți. Evident, fiecare poate răspunde la această întrebare, însă analiștii financiari sunt specialiștii care pot da răspunsul cel mai corect.
O anumită sumă e bine să o avem la îndemână, în casă, pentru urgențe, întotdeauna. Dar, e esențial să știm și cum să îi ferim de hoți. Până la urmă, niciodată nu e sigur sută la sută că nu ar putea interveni un jaf. Vedem destule exemple la știri. Chiar dacă recomandă cu tărie depozitele bancare, analiștii financiari sunt și ei de acord că anumite sume de bani trebuie păstrate și acasă.
Analiștii financiari recomandă cum să facem rezerve de bani
„Este bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre, adică să ne plătim pe noi înşine. În momentul în care ne-a intrat salariul, în secunda doi dacă se poate să facem o plată automată într-un cont, pentru obiectivul nostru personal”, spune analistul financiar Irina Chițu, la Antena 3.
„În primul rând, trebuie să strângem pentru un fond de siguranţă. E bine să ai 3 – 6 salarii dacă se poate, să intri în ei în momentul în care se întâmplă ceva neprevăzut. De asemenea, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulţi bani”, mai arată analistul financiar.
Școala de bani, un proiect care ne învață să cheltuim optim
La Școala de bani se învață cum se face o planificare financiară personală sau a familiei. Aceasta este importantă pentru a ne optimiza cheltuielile. Specialiștii recomandă ca și în momentele de incertitudine să ne păstrăm obiectivele financiare pe termen lung. Aceștia ne învață cum să împărțim bugetul familiei, pentru a putea să creăm să rezerve de bani.
Astfel, specialiștii financiari spun că ar trebui să respectăm regula 20 / 50 / 30. Altfel spus, 20% din buget ar trebui să fie pus de-o parte, 50% din buget, adică cea mai mare parte, ar trebui să meargă la cheltuieli pentru satisfacere a nevoilor (locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.). Restul de 30% din bani vor fi alocați satisfacerii plăcerilor: vacanțe, concedii, spectacole, achiziții personale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook