Cardurile pentru elevi au fost încărcate vineri, 26 mai. Elevii au primit câte 500 de lei din partea statului, banii reprezentând tichetele educaționale. „Am reușit încărcarea pentru toți copiii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul unui interviu. Inițial, el spunea că elevii vor beneficia de acei bani abia pe data de 29 mai 2023 din cauza grevei profesorilor, însă, în final, alocarea banilor s-a făcut mai repede cu câteva zile.
Cine sunt elevii care beneficiză de voucherele educaționale
Voucherele educaționale sau tichetele sociale pentru sprijin educațional reprezintă un ajutor financiar destinat preșcolarilor și elevilor care provin din familiile defavorizate. Valoarea lor este asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), cofinanțat din Fondul de Ajutor European.
Potrivit informațiilor de pe site-ul MIPE, în anul școlar 2022 – 2023, un număr de 405.000 de copii ar trebuie să beneficieze de acest ajutor financiar. Un număr de 160.000 de copii au primit deja acești bani în perioada septembrie – noiembrie 2022, iar alți 190.000 de copii au primit 500 de lei în decembrie 2022, restul de 55.000 de copii ar fi trebuit să primească banii în perioada ianuarie-februarie 2023, însă termenul s-a prelungit cu o lună de zile.
De voucherele educaționale beneficiază copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei). Totodată, beneficiază de vouchere și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).
Greva profesorilor va continua săptămâna viitoare
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” (FSE), Marius Nistor, a anunțat sâmbătă, 27 mai 2023, că greva profesorilor va continua. Angajații din sistemul de învăţământ își menţin solicitările. Aceștia cer majorarea salariilor cu 25%. Potrivit acestuia, sindicaliștii din domeniul educației nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul Ciucă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook