E oficial. Guvernul a stabilit prețurile la energie și gaze pentru un an

E oficial. Guvernul a stabilit prețurile la energie și gaze pentru un an
Vineri, 18 martie, a fost ședință de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsurile adoptate de Guvern pentru a proteja cetăţenii faţă de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.

Noua Ordonanță de Urgență (OUG) va intra în vigoare de la 1 aprilie și va fi valabilă până în martie 2023.

Guvernul a stabilit prețurile la energie și gaze pentru un an

Premierul Nicolae Ciucă este cel care a ieșit în fața presei și a făcut anunțurile privind noile prețuri.

„Am încheiat şedinţa de Guvern în care au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se referă la aceea ce am promis în serile trecute. Pentru ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi pentru protejarea economiei. Sunt măsurile de protecţie pentru ceea ce înseamnă creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.

Noile prețuri la curent electric

Astfel în cadrul OUG am stabilit următoarele:

*pentru consumatorii casnici care consumă până în 100 de kW preţul va fi de 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării

*pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kW preţul va fi de 0,8 lei.  De această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.

*pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de aproximativ 1 leu pe kw. Aici discutăm de întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi din industria alimentară

*pentru consumatorii energo-intensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat”.

Nicolae Ciucă a anunțat și care va fi preţul gazelor

„În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, preţul va fi de maximum 0,31 lei per kW, iar pentru consumatorii noncasnici, preţul va fi până la 0,37 lei pe Kw. Cu menţiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum la locul de consum în anul 2021 de până la 50.000 kw/oră  se menţine acelaşi preţ”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Am luat aceste măsuri guvernamentale pentru a putea proteja cetăţenii, a stimula economia şi a proteja locurile de muncă.

Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie. De asemenea, pentru identificarea de surse noi pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a declarat şeful Executivului.